Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czy drożdże muszą wyfermentowac do końca?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Niedawno zapuściłem winko ryzowo-rodzynkowe na bayanusach, lecz pytanie raczej tyczy się ogólnie. A mianowicie bayanusy fermentuja do tych +/- 18-20 %. Czy mogę zostawić to wino wytrawne na tych drożdżach na okolo 12-13% bez żadnego siarkowania i próby zabicia tych drożdży i normalnie to pić? Nie ma żadnych niekorzystnych preferencji zdrowotnych przy piciu takiego wina gdzie drożdże jeszcze są ?
Podstawy, podstawy, podstawy winifikacji się kłaniają. Chyba Wiesz że drożdże pracują dopóki w nastawie jest cukier, gdy go brak, aktywność drożdży zamiera. Piszesz że masz wino wytrawne, najlepiej sprawdzić robiąc pomiar cukru w winie. Pytasz się czy możesz takie wino pić. Oczywiście, wino czy to z drożdżami , czy już bez można pić, ale smaczniejsze jest to bez. Spróbuj, może takie Tobie lepiej smakuje.