Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Alkoholomierz
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Znalazłem w Browamatorze alkoholomierz. Oto link: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?a...sortuj=kod
Czy zakup tego urządzonka jest opłacalny? Widzę, że większość ludzi na forum urzywa cukromierzy do oszacowania zawartości lkoholu. Czemu - czy taki alkoholomierz wadliwie lub mniej dokładnie pokazuje??
alkoholomierz zmierzy ilość % w alkoholach, które nie zawierają cukru tzn. wódka, spirytus.
W winie nie da sie zmierzyć ilości % tym sprzetem.
Czy dobrze mówię?

Skrzych

Stosuję (sporadycznie) alkoholomierz do win wyskalowany 0-20%. Ma on niestety jeden feler - nadaje się wyłącznie do pomiarów zawartości alkoholu w winach wytrawnych; jak wiadomo wszystkim jest to po prostu gęstościomierz i zawartość cukru wprowadza błędy w odczycie.

Krzysztof

PS. Uważam, że chcąc znać dokładną zawartość alkoholu w winie lepszym sposobem jest prowadzenie całego procesu fermentacji "z ołówkiem i cukromierzem w ręku".
Zgadza się-kup(o ile jeszcze nie posiadasz) winomierz(cukromierz) i po kłopocie:)
Pozdrowka
no to kupuję... :D
Cytat:Wysłane przez Grzegorz
alkoholomierz zmierzy ilość % w alkoholach, które nie zawierają cukru tzn. wódka, spirytus.
W winie nie da sie zmierzyć ilości % tym sprzetem.
Czy dobrze mówię?
A ja mam pytanie do tego. Czy jak zmierzymy w momęcie gdy nasze wino ma 0 BLG to nam nie wskaże naszch procentów? Tak jak jest napisane alkoholomierz mierzy % w alkoholach, które nie zawierają cukru. To jak jest 0 BLG to nie będzie się zgadać?
Od tego są poprawki na alkohol. Do tego poprawka na niecukry (bo oprócz cukrów w winie również niecukry są :D). W pewnym stopniu się niwelują, ale nie do końca, czego efektem jest wynik np. -2 w wytrawnym winie.
pzdr
fea
A w jakim stopniu taki pomiar byłby prawdziwy? Robił kiedyś ktoś takie doświadczenia/ obserwacje?
Poszukaj sobie o alkoholomierzach kapilarnych
oto wypowiedź wojacha z 18 marca 2006 roku:
Mój winomierz kapilarny wygląda tak. Nie jest to dokładny przyrząd. Np słodki "Rubin Krymu" z Massandry na etykiecie jest 17,5 %, u mnie wyszło 25 %, wytrawny sycylijski shiraz na etykiecie 13%, u mnie 16 %, letnia woda 3%.
PZDR
http://www.wino.org.pl/forum/showthread....0#pid70040 - to link do tematu z tą wypowiedzią
pzdr
fea
A może dałoby się odczytać alkoholomierzem zawartość alkoholu w winie :), może tak?:
1.sprawdzić cukromierzem winko w którym chcemy zmierzyć zawartość alkoholu.
2. Uzyskać taki sam blg mieszając zwykłą wodę z cukrem
3. Włożyć do tej wody alkoholomierz i odczytać wskazaną wartość.
4. Włożyć alkoholomierz do badanego wina, odczytać wynik i dodać wskazanie alkoholomierza z roztworu cukru.

Co o tym myślicie? ;)
Bu,
alkoholomierz jest przystosowany do odczytywania gęstości roztworów mniejszych niż czysta woda. W wodzie z cukrem alkoholomierz się nie zanurzy. Metoda pomiarowa zaproponowana przez ciebie nie da odpowiedzi.
Jeżeli zależy ci na dokładniejszym określeniu zawartości alkoholu w winie, to zastosuj cukromierz. Oblicz zużycie cukru przez drożdże i przelicz tę ilość na alkohol. Wynik wychodzi dość dokładny i jest to najprostsza metoda dla domowego winiarza.
Nie pomyl jedynie procentowości objętościowej i wagowej.
Tabele dołączone do cukromierza BIOWINU'u pomagają bez żmudnych rachunków uzyskać wynik. Cukromierz BIOWINU'u jest dość dokładny a cena niska (jak za tę dokładność). W zupełności wystarcza do celów winiarskich.
aha, no spoko :P przekombinowałem ;P