Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czwórniak. i Dylemat początkującego.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
26-05-2021 Nastawiłem czwórniaka na zimno.
5 słoików miodu plus 13,5 litra wody, wyszło 17 litrów płynu.
(miody 2 nawłociowe, 2 wielokwiatowe i 1 faceliowy)
Drożdże do miodów ENOVINI HONEY plus odżywka do win z biowinu.
BLG początkowe 23.
Już tego samego dnia w nocy zaczęło pracować , temp nastawu jakieś 21stC
13-06 pierwsze zlanie znad osadu BLG 2.

I teraz pytanie.
Czy muszę dodawać kwasku lub soku z cytryny?
Winko nie jest ani kwaśne ani gorzkie , słodkie też nie, ale zależało mi na wytrawnym dlatego czwórniak. 
Ma ciekawy delikatny smak, wiem że będzie tylko lepsze. :)
I drugie pytanko.
Czy może jeszcze z miesiąc dwa postać w fermentorze czy przelać go do szkła.?
To mój pierwszy miód i na pewno nieostatni.

Dzięki
Kwasek możesz dodać po fermentacji jeśli uznasz, że potrzeba. W fermentorze trzymaj do pierwszego zlania gdy zakończy się fermentacja i będzie osada.
Dzięki.
Czyli kwasek to nie jest obowiązkowy dodatek.?
W sunie tak, to kwestia smaku. Kwas równoważy słodycz aby miody nie były mdłe ale czwórniak jest wytrawny więc kwasu nie potrzeba dużo.
Sprawdzałem dzisiaj BLG jest zero. W smaku wytrawne. Nie czuć kwaśności. Lekki smak miodu.
Teraz to tylko czekać minimum 3-4 miechy aby smak się pogłębił ?
Osadu prawie nie ma. Czy te 3 miesiące zostawić w spokoju czy zlać raz lub dwa?.
Pytam bo podobno te martwe drożdże pogarszają smak.
Czy ktoś dodawał płatki dębowe?
Dzięki za wskazówki.
Zlewać. Osad faktycznie źle wpływa na smak. Płatki dębowe używałem, mogę polecić ale z umiarem.
Bardzo dzięki .
Zostawię na 2 miesiące w spokoju. Potem zleje i się zastanowię nad płatkami.
Ja bym nie dodawał płatków dębowych, jednak zmieniają smak miodu, w czworniaku (wytrawny) jednak miód delikatny bo takie dałeś miody, wiórki mogą wyraźnie zaostrzyć smak, przy słodkich miodach moim zdaniem daje to korzystniejszy efekt.
Dzięki za opinie.
Dopiero się uczę i każda pomoc jest na miarę złota.
Zawsze możesz podzielić miód i do jednej części dodać trochę płatków, ale ostrożnie z czasem ich trzymania w nastawie.
No i po temacie. wszystko zeszło :) jak ciepłe bułeczki, ekstra w smaku jak na tak świeży wyrób.
Nastawiłem nowe miody, te przetrzymam dłużej :)