13-06-2021, 16:55
26-05-2021 Nastawiłem czwórniaka na zimno.
5 słoików miodu plus 13,5 litra wody, wyszło 17 litrów płynu.
(miody 2 nawłociowe, 2 wielokwiatowe i 1 faceliowy)
Drożdże do miodów ENOVINI HONEY plus odżywka do win z biowinu.
BLG początkowe 23.
Już tego samego dnia w nocy zaczęło pracować , temp nastawu jakieś 21stC
13-06 pierwsze zlanie znad osadu BLG 2.
I teraz pytanie.
Czy muszę dodawać kwasku lub soku z cytryny?
Winko nie jest ani kwaśne ani gorzkie , słodkie też nie, ale zależało mi na wytrawnym dlatego czwórniak.
Ma ciekawy delikatny smak, wiem że będzie tylko lepsze.
I drugie pytanko.
Czy może jeszcze z miesiąc dwa postać w fermentorze czy przelać go do szkła.?
To mój pierwszy miód i na pewno nieostatni.
Dzięki
5 słoików miodu plus 13,5 litra wody, wyszło 17 litrów płynu.
(miody 2 nawłociowe, 2 wielokwiatowe i 1 faceliowy)
Drożdże do miodów ENOVINI HONEY plus odżywka do win z biowinu.
BLG początkowe 23.
Już tego samego dnia w nocy zaczęło pracować , temp nastawu jakieś 21stC
13-06 pierwsze zlanie znad osadu BLG 2.
I teraz pytanie.
Czy muszę dodawać kwasku lub soku z cytryny?
Winko nie jest ani kwaśne ani gorzkie , słodkie też nie, ale zależało mi na wytrawnym dlatego czwórniak.
Ma ciekawy delikatny smak, wiem że będzie tylko lepsze.

I drugie pytanko.
Czy może jeszcze z miesiąc dwa postać w fermentorze czy przelać go do szkła.?
To mój pierwszy miód i na pewno nieostatni.
Dzięki