Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czerwona porzeczka pierwszy raz
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Po zeszłorocznej próbie uratowania owocow z nieudanego zrobienia kompotu z wiśni popełniłem wino które wyszło za słodkie.
Tym razem zostałem zaskoczony większą ilością czerwonej porzeczki. Zostało nieprzerobione 2 kg więc mój mały balon 5l postanowiłem zająć winem z tego owocu. Wiem, że to mała ilość ale... następna nauka się przyda.
Znalazłem przepis i ustaliłem sobie takie proporcje na mocne 17%, wino:
2kg porzeczki czerwonej +0.5 kg agrest
2.5l wody
1.4kg cukru.
Postanowiłem zrobić fermentację w miazdze i tak do tych rozdrobnionych owoców dodałem
-Pectoenzym
-0.5 l wody plus 0.2kg cukru (0.6 l jeśli - dodać wodę z aktywnymi drożdżami)
-drożdże Fermivin LS2 i pożywka kombivita.

Niestety nie dałem rady zmierzyć poziomu cukru w samym soku (był za gęsty a nie pomyślałem o rozcieńczeniu...)
Zmierzyłem go jednak po kilku godzinach i było 13 blg
Dziś po ponad 3 dobach wycisnąłem miazgę i otrzymałem 2.5l moszczu 0blg.
Dodałem do tego syrop z 1l wody i 0.8 kg cukru plus trochę pożywki .
Wydaje mi się że żadnego błędu nie popełniłem choć mam problem z ustaleniem ile już alkoholu zdążyło się przerobić w nastawie przez te ponad 3 doby. Dodatkowo przepis nie mówił o słodkości tego wina a chcę aby było słodkie.
Mile widziane porady od fachowców:)
Nie pasuje mi ilość.
Piszesz na początku ,że dałeś 2,5 l wody i 1,4 cukru plus 0,6 MD plus owoce i uzyskałeś tylko 2,5 l po odciśnięciu. A gdzie reszta? Powinieneś uzyskać około 5 l.
Nie. Przepis jest przeliczony na 5l a na razie dodałem tyle ile napisałem czyli:
do miazgi 0.6l wody i 0.2kg cukru,
dziś do moszczu(czy soku?) wyciśniętego dodałem 1l wody i 0.8kg cukru.
Pozostało do dodania w przyszłości 0.4kg cukru i 0.9l wody
Zapomniałem o cukrze w owocach. Jeśli dobrze policzyłem to w 2.5kg było około 140 gram. Jeśli tak to pozostalo 260gram do dolewki.
Rozumiem że czekam do 0 blg i wtedy dodaje? Mam caly czas wolne około 1L w balonie [Obrazek: e7f67638857de2fbbf72b8269392843f.jpg]
Dziś 2 BLG i dodałem 0.7l wody 200g cukru. Balon pełny. W smaku czuć dużo kwasu....
Wino z czerwonej porzeczki z reguły jest dosyć kwaśne i dla tego dobrze jest je robić na słodkie lub półsłodkie, więc teraz dodając kolejne porcje cukru, musisz dopasować się do słodkości która oczekujesz, następny cukier jeśli będzie potrzebny rozpuszczaj już w zlanym winie.
Dobrze jest mierzyć blog też po dodaniu cukru, żeby mieć kontrolę nad fermentacją.
Wyraźnie zwolniła ferementacja i dziś blg poniżej 0(okolo-2). Ile może już mieć %?
Dodane 200g cukru rozpuszczonego w części nastawu.
Nie zmierzyłem od razu blg po dolewce bo chyba musi się rozmieszać w całości balona.