Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z herbaty - za dużo tanin.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Wszystkich na forum :)

W zeszłym roku nastawiłem wino z herbaty. Niestety zrobiłem trochę "na pałę", nie trzymając się przepisu. Na ok. 50l nastawu dałem:
  • wywar 7l wody + 90dag (tu nie ma pomyłki 90dag nie gramów) herbaty liściastej lipton - gotowane 10 min
  • sok z 2,5kg cytryn - ok. 1l
  • 10kg cukru (po zlaniu dosłodziłem do smaku)
  • 1kg rodzynek
  • 2,5 gwiazdki anyżu
  • pożywka DAF +Activit
  • drożdże CK S102
  • 34 l wody
Wiem, że przesadziłem z ilością herbaty. Wino wyszło nawet smaczne, ale po chwili od wypicia czuć w ustach ściągający, cierpki smak. Stawiam na to, że ma za dużo tanin.

Czy jest szansa, żeby w jakiś sposób go uratować? Czy taniny da się w jakiś sposób zrzucić w postaci osadu, bądź zneutralizować? Może skupażować go z innym winem ubogim w taniny?

Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny.

Łukasz