Z racji, że było już parę wątków o łączeniu drożdży. To moje pytanie skonkretyzuje, czy można połączyć drożdże Tokay od Biowinu z drożdzami Malaga z Zamojskich? Czy wymienione będą się zwalczać, czy będą neutralne wobec siebie, czy chociaż jedno z nich będzie na tyle silne by poprowadzić całą fermentację? Pytam bo mam wątpliwości czy matka drożdżowa na Tokayach będzie się na tyle pienić, a nie chcę zmarnować nastawu z DR i najwyżej wsypać prosto do nastawu Malagi od Zamojskich.
Łączenie drożdży nigdy nie jest dobrym pomysłem. Zawsze jeden szczep zdominuje nastaw. Nie musza się zwalczać ale i tak jedne szybciej się namnoży.
Do róży należy pamiętać o dodaniu pożywki, bo drożdże mają ciężką robotę.
Kiedyś poskąpiłem i mi stanęło w połowie.
(18-10-2021, 09:00)jot napisał(a): [ -> ]Do róży należy pamiętać o dodaniu pożywki, bo drożdże mają ciężką robotę.
Kiedyś poskąpiłem i mi stanęło w połowie.
Tyle, że dałem do butelki podczas przygotowania MD. Ale ani tokaje ani malagi nie ruszyły.
Wysłane z mojego Nova3Color przy użyciu Tapatalka
Zrób na jakiś aktywnych, pewniejsze są.
Ruszyły
ale widać musiały dłużej. Pewnie dlatego, że za zimny sok w MD był.
Wysłane z mojego Nova3Color przy użyciu Tapatalka
No i ok, nie będzie zmartwień.