Jak w temacie 2 części wody 1 miodu ogólnie 5 litrów , drożdże bayanus , lecz mam pytanie ile cukru jest w miodzie, chodzi o sacharozę (sacharoza jest przetwarzana na alkohol w fermentacji alkoholowej i tylko ona, oczywiście jak się mylę to poprawcie), z tego co wiem to miody pitne to mocne trunki, więc czy macie sprawdzony przepis wyciągający max bayanusów ?
Proponuję zakup cukromierza i wyuczenie poprawnego użytkowania. To podstawowe narzędzie przydatne przy każdej fermentacji alkoholowej. Sprawdzony przepis na "wyciągnięcie max bayanusów" to poprawna i bezproblemowa fermentacja

.
A tak przy okazji mimo że to praktycznie samograj, dobrze jest dodawać pożywkę, a także na początku napowietrzać nastaw, szczególnie jeśli chce się uzyskać maksimum możliwości drożdży.
Zakup cukromierza to dobry pomysł, ale taki z podwyższoną skala, do miodów

.
Postanowiłem jednak zrobić czwórnika, dałem słoik miodu 0,9 l a w rzeczywistości 0,75 L i 3 takie same wartości wody , BLG wynosi 25 co dalej mam robić ?
Czy te drożdże od wina będą dobre do miodu pitnego dwójniaka?
Enovini Browin 18%
[
attachment=35508]
Każde się nadają ale do dwójnika musisz je hartować. Jeśli nie robiłeś wcześniej miodu pitnego to odradzam zaczynanie od dwójniaka.
Nie obraź się ale bazują na Twoich wcześniejszych postach nie masz zbyt wielkiej wiedzy i praktyki jeśli idzie o wina/miody. Dwójniak to jednak trochę trudniejszy przypadek a niżeli np. czwórniak czy nawet trójniak i nie polecam startować od czegoś takiego.
Niemniej kto bogatemu zabroni, twój miód twoja sprawa.
tak nie robilem wczesniej miodu pitnego, to bedzie dopiero pierwszy, robilem wczesniej cydry i 1 raz wino aroniowe z tych wlasnie drożdzy dlatego pytam
(19-10-2021, 20:49)on995 napisał(a): [ -> ]Jak w temacie 2 części wody 1 miodu ogólnie 5 litrów , drożdże bayanus , lecz mam pytanie ile cukru jest w miodzie, chodzi o sacharozę (sacharoza jest przetwarzana na alkohol w fermentacji alkoholowej i tylko ona, oczywiście jak się mylę to poprawcie), z tego co wiem to miody pitne to mocne trunki, więc czy macie sprawdzony przepis wyciągający max bayanusów ?
Chcesz się tą ilością smarować za uszami czy ki ch...j??? Po co robić takie ilości i czekać na nie 6=8 lat???
Zrobiłem starter w butelce, dodalem pożywkę i łyżkę miodu i ruszyły ładnie jest lekka piana. czekam do końca tygodnia.
A po co chcesz czekać skoro starter ruszył?
Gdzieś czytałem, że mam trzymać taki starter kilka dni zanim dodam do nastawu.
OK, i co z nim, chyba trochę mało miejsca zostawiłeś, jeszcze Ci nie wyszedł z damy.
Już po burzliwej fermentacji, nic nie wyszło, pachnie jak oranżada

Miejsca jest wystarczająco.