31-10-2021, 09:58
Cześć,
jak wygląda sprawa z dosłodzeniem wina po fermentacji ?
Mam wino Agrest-czerwona i czarna porzeczka,
Owoce zostały zabrane (wcześniej jednak wyciśnięte przez prasę) 22.08.2021, a fermentacja ucichła tak pod koniec sierpnia/początek września.
Teraz degustuję wina przed dalszym procesem dojrzewania w balonach, które zostały w tym roku nastawione i właśnie to agrestowo-porzeczkowe jest delikatnie kwaśne.
Moje pytanie tyczy się czy mogę dosłodzić w jakikolwiek sposób to wino.
Jeżeli tak to w jaki sposób najlepiej. A jeżeli nie to też proszę informację na przyszłość dlaczego.
Ja w zakresie dosłodzenia wina myślałem o :
1. Dosypaniu cukru do balona i mieszać przez kilka pierwszych dni często, aby cukier się rozpuścił
lub
2. Pobrać małą ilość wina rozpuścić tam cukier i dodać z powrotem do balonu.
Dzięki !
* Wykonałem pomiar blg i wskazanie mam ujemne (-2 / -3)
jak wygląda sprawa z dosłodzeniem wina po fermentacji ?
Mam wino Agrest-czerwona i czarna porzeczka,
Owoce zostały zabrane (wcześniej jednak wyciśnięte przez prasę) 22.08.2021, a fermentacja ucichła tak pod koniec sierpnia/początek września.
Teraz degustuję wina przed dalszym procesem dojrzewania w balonach, które zostały w tym roku nastawione i właśnie to agrestowo-porzeczkowe jest delikatnie kwaśne.
Moje pytanie tyczy się czy mogę dosłodzić w jakikolwiek sposób to wino.
Jeżeli tak to w jaki sposób najlepiej. A jeżeli nie to też proszę informację na przyszłość dlaczego.
Ja w zakresie dosłodzenia wina myślałem o :
1. Dosypaniu cukru do balona i mieszać przez kilka pierwszych dni często, aby cukier się rozpuścił
lub
2. Pobrać małą ilość wina rozpuścić tam cukier i dodać z powrotem do balonu.
Dzięki !
* Wykonałem pomiar blg i wskazanie mam ujemne (-2 / -3)