Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino ryżowe - Pomocy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Wszystkich Forumowiczów.
Mam pytanie odnośnie mojego pierwszego wina ryżowego .
Mianowicie:

Nastaw wystartował 10.11.2021 BLG=15

4kg ryżu
4 Kg cukru (rozpuszczone w 3l wody)
40dag rodzynek
10dag kwaśny cytrynowego
Woda 20 l
Wino bulgotalo z częstotliwością około 110 bulkniec na minutę.

13.11.2021 BLG spadło do 2 jednostek.
Dorzucilem
3kg cukru i 3 l wody.
20 dag rodzynek.
BLG wyniosło 20 jednostek.

15.11.2021
Pomiar BLG wynosi 4jednostki.
16.11.2021
Pomiar BLG wyniósł 0
Dorzucilem 2kg cukru rozpuszczone w winie BLG 6 jednostek

Moje pytanie brzmi:
Czy dodać jeszcze cukier i ile?
Balon 34l więc teraz cukier musze rozpuścić  w samym nastawie

Dodam że po dodaniu cukru wino pracuje z częstotliwością 42 bulkniec na minute
Jaką chcesz moc uzyskać, lub jaką mogą uzyskać droździe, które wsypałeś.
Na razie masz 9kg cukru wsypanego, plus 360 gram z rodzynek.
Co daje woltaż ok. 16%.
Do 18% jakbyś chciał takie to do wsypania by było 1kg cukru.
Super dziękuję za podpowiedź, w takim razie 1kg jeszcze dorzucę jak BLG spadnie do zera. Może uda się coś z nich wycisnac...
Co do drożdży to w sklepie kolo polecił suche razem z pozywka tego typu:
Drożdże winiarskie SpiritFerm
AROMATIC WINE COMPLEX 16%

Czy po przerobieniu cukru od razu przelać do klarowania?
Trochę jestem zaskoczony że w tak krótkim czasie drożdże zjadły tyle cukru.
Tak jak drożdże skończą, wtedy zlejesz z nad osadu.
Ale to i tak przy 18% procentach i temp. pokojowej potrwa coś pod 6 tygodni.
Obserwuj bulkanie - jak stanie, mierz spławikiem cukier przez tydzień - jak będzie stał zlewaj.
Jak na mój gust to na 20 litrów wody za dużo ryżu. ja sama na 20l używam 2kg i do tego dodatki, najczęściej mięta i cytryna, cukru około 7 kg i wychodzi coś około 15-16%. Pamiętaj że jeśli zrobisz kolejne wino na tym samym ryżu to będzie mocniejsze.
(30-01-2022, 11:22)Bergamutka napisał(a): [ -> ]Pamiętaj że jeśli zrobisz kolejne wino na tym samym ryżu to będzie mocniejsze.

Naprawdę ???? A ja całe życie myślałem że to od drożdży i cukru zależy a nie od ryżu.
(17-11-2021, 09:48)jot napisał(a): [ -> ]Jaką chcesz moc uzyskać, lub jaką mogą uzyskać droździe, które wsypałeś.
Na razie masz 9kg cukru wsypanego, plus 360 gram z rodzynek.
Co daje woltaż ok. 16%.
Do 18% jakbyś chciał takie to do wsypania by było 1kg cukru.


jot piszesz: żeby Cichy204 dodał 1 kg cukru, do 18% woltażu????? a,

Cichy204 napisał : ze użyl drożdży o tolerancji 16%
 
"Drożdże winiarskie SpiritFerm

AROMATIC WINE COMPLEX 16%"


Panie, Panowie czytajmy z rozumieniem i jak nie mamy nic mądrego do przekazania to tylko czytamy a nie piszemy bzdur lub szukamy na forum i odpowiedzi i pomagamy cytatem lub inf.


jot :to tak jakbyś zaproponował Cichy204 żeby kupił  sobie buty o nr. 48 a chodzi w rozmiarze 46 ,ha,ha
Te kompleksy mają w swoim składzie saccharomyces cerevisiae lub saccharomyces bayanus oba szczepy mogą odfermentować do 18%. To co pisze na opakowaniu nie jest wyznacznikiem końcowej mocy droży. Jeśli dosypujesz kolejną dawkę cukru i widzisz, że przerabiają dalej.

Drożdże pozwalają na alkoholizację do 15-16%, a nawet 18%.

https://allegro.pl/oferta/drozdze-winiar...7495277581
Pozwolę sobie też przytoczyć kolejny przykład drożdży z innej firmy browin (Fermivin PDM) one też mają do 16, a wiem z autopsji, że pojedzą sobie dalej.
Cytat:Napisane przez jot - 17-11-2021, 09:48
Jaką chcesz moc uzyskać, lub jaką mogą uzyskać droździe, które wsypałeś.
Na razie masz 9kg cukru wsypanego, plus 360 gram z rodzynek.
Co daje woltaż ok. 16%. czy odebrać
Do 18% jakbyś chciał takie to do wsypania by było 1kg cukru.

Dzięki przetestuje!
(30-01-2022, 11:22)Bergamutka napisał(a): [ -> ]Jak na mój gust to na 20 litrów wody za dużo ryżu. ja sama na 20l używam 2kg i do tego dodatki, najczęściej mięta i cytryna, cukru około 7 kg i wychodzi coś około 15-16%. Pamiętaj że jeśli zrobisz kolejne wino na tym samym ryżu to będzie mocniejsze.
Dzien dobry. W jaki sposób mozna zrobić nastaw na tyn samyn ryżu?  Wystarczy zlac wino i zalac nową woda i cukrem czy np trzeba odzielac stare rodzynki i plukac ryż?