Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: wyciskanie brzoskwin
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam chciałbym spróbowac w tym roku zrobic wino z brzoskwin ale jak uzyskac so? czy moze owoce nalezy zmiazdrzyc i wrzucic do balona ?
Fermentować w miazdze po pokrojeniu, albo jak z jabłkami - potraktować mikserem i dopiero do miazgi. Wybieraj.
kupiłem wczoraj dwie puszki brzoskwiń w soku ca. 5,7 zł, brzoskwinie pokroiłem w drobne kawałki, sok wlałem do dymionka - 5l. + skrojone brzoskwinki, dodałem drożdży i pożywki ( pewnie trzeba jeszcze kwasek ) i uporczywie mieszam. czy ten sok (?) nie przeszkodzi fermentacji?
Cytat:Wysłane przez mik
kupiłem wczoraj dwie puszki brzoskwiń w soku ca. 5,7 zł, brzoskwinie pokroiłem w drobne kawałki, sok wlałem do dymionka - 5l. + skrojone brzoskwinki, dodałem drożdży i pożywki ( pewnie trzeba jeszcze kwasek ) i uporczywie mieszam. czy ten sok (?) nie przeszkodzi fermentacji?
Sok nie, natomiast konserwanty w nim zawarte owszem.
PZDR
i co teraz robić? jak zneutralizować te konserwanty?
Może najpierw poczytaj na etykiecie czy na pewno są tam konserwanty. Jeśli są to nastaw nie powinien ruszyć. Jak ruszy to fermentacja powinna przejść cała. A z konserwantami raczej nic nie zrobisz. Pozdrawiam
puszek niestety się już pozbyłem, ale fermentacja ruszyła, gdyż pojawiła sie obfita piana i bąbelki z dna ruszyły. może więc będzie szczęśliwy finał a jak nie to się albo skupażuje albo rozda.
10 lutego odcedziłem owoce, dodałem wody i cukru, winko pięknie pracuje, bulkapęknie 1x/1sek. !!! smak jest ok. być może dzięki temu sokowi który zostawiłem.
Ale wino bedzie cieniutkie. Znowu widzę że ciag do wina z kompotu żyje w narodzie. A cierpliwości do poczekania na świeże owoce brak?? Toż te brzoskwinie z puszki nawet skórek nie mają - z czego maja się aromaty zrobic? No chyba, że dobrze puszką cynową zajeżdża to jakis aromat bedzie :) No jak juz nastawiłeś to próbuj - ale naprawdę moim zdaniem szkoda balonika - nawet 5l i tej kasy- dobrych rodzynek mogłes za to kupic.
lolo: jabłka w miazdze???? Chyba nie o to chodziło?