Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z jabłek jonagold
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć forumowicze.
Przychodzę po radę i może wskazówki na przyszłe nastawy. Wino akceptowalne z poniższego procesu na pewno wyjdzie i pewnie zaktualizuję za kilka tygodni wrażenia, ale na tym etapie mam kilka pytań, w szczególności jak kształtować stężenie alkoholu, które jeśli możecie przedstawcie w jakimś wyliczeniu.
Luźno sugerowałem się drugą tabelką stąd: https://wino.org.pl/old/frames/jablko.html
[Obrazek: J1gOBSO.png]

W dniu 24.11.2021:

Z 15kg jabłek uzyskałem 9,5kg soku w wyciskarce wolnoobrotowej. BLG samego soku wynosiło 12 i nastawiłem gąsiory jak niżej rozpisane, z użyciem Spiritferm Aromatic Wine Complex. Gąsiory ustawione w okolicach grzejnika, temp. w pokoju 21*C+.

Gąsior 1. - 4,375kg soku + 1kg cukru + 6g drożdży + 0g wody (szacunkowy koszt materiałów 14,026zł) = BLG27
Gąsior 2. - 2,445kg soku + 1,344kg cukru + 6g drożdży + woda ~0,5L (szacunkowy koszt materiałów 9,772zł) = BLG29
Gąsior 3. - 2,445kg soku + 0,9kg cukru + 6g drożdży + woda ~0,5L (szacunkowy koszt materiałów 9,1929zł) = BLG 25

W dniu 02.12.2021:

Gąsior 1. - zmierzone BLG=6 -> dosypano 0,5kg cukru
Gąsior 2. - zmierzone BLG=14 -> dosypano 0,5kg cukru
Gąsior 3. - zmierzone BLG=1 -> dosypano 0kg cukru

Po upływie ponad 24h nie następuje już żaden ruch w rurce fermentacyjnej.

Moje pytania:
1. Jest możliwe przybliżone obliczenie ile wody zostało dodane w gąsiorze 2 oraz 3? Chciałem to dokładnie zważyć, ale przez trochę pochopności nie do końca wiem już ile tam zostało dodane. Czytałem, że wino z jabłek robi się bez dodatku wody, lecz chciałem poeksperymentować i porównać efekty.
2. Czy w następujących dniach wino jeszcze będzie powoli pracować choćby w fermentacji cichej, czy jednak ponowne dodanie cukru było błędem, lub powinienem dołożyć drożdży?
3. Celując w 12-14%, jak mogłem na początku lepiej obliczyć proporcje i jak obliczyć ile było alkoholu w dniu 02.12.2021?
1 kg cukru po rozpuszczeniu daje około 0,6 litra płynu. Zatem możesz sobie obliczyć dodatek "wody".
Dodatek 6 gr. drożdży - co miałeś na myśli?
Wina jabłkowe robi się słabe. Według mnie 13% to maksimum. Wolę takie o mocy 11% - 12%.
(04-12-2021, 11:49)quruma napisał(a): [ -> ].... czy jednak ponowne dodanie cukru było błędem.....

Jeśli blg pokazywało 6 to jest tam sporo cukru, przy blg 14 jest go bardzo dużo . Dodatek na tym etapie dodatkowego cukru jest oczywistym błędem. Drożdże mają swoją tolerancję na alkohol i cukru w nieskończoność nie przerabiają . Dodanie kolejnych drożdży nic nie pomoże, za dużo cukru w nastawie. Najlepiej było by zmieszać wszystko razem i dodatkowo przefermentować z 5 litrów soku już bez dodawania cukru i dodanie go do całości.
Wg mnie dużo za dużo wody, po co tyle wody dolewać, straci to smak, przez to musisz dosypywać cukru a niepotrzebnie. Wyjdzie mocny jabol. Sok ma w sobie już dużo cukru. Wino będzie rozwodnione.