17-12-2021, 11:43
Mam dziwny problem - mój nastaw z pomarańczy pachnie ewidentnie farbą w sprayu. Czy to coś niebezpiecznego?
Trochę szczegółów: nastaw uzyskałem przez zmiksowanie obranych pomarańczy w blenderze. Następnie tak uzyskaną breję zlałem do wiadra fermentacyjnego i czekałem na oddzielenie soku. Było tego nieco ponad 10 litrów. Miało to miejsce 9 grudnia.
13 grudnia odlalem nieco ponad 4 litry soku i nastawiłem do fermentacji w 5l balonie, dodając drożdży i 0,5kg cukru. Resztę pozostawiłem w wiadrze do dalszego oddzielania.
Dziś zorientowałem się, że zawartość wiadra pachnie farbą w sprayu. Zapach jest intensywny. Mam wrażenie, że gdybym się chwilę pozaciągał, to rozbolałaby mnie głowa.
Z kolei zawartość balona pachnie po prostu świetnie. Ewidentnie cytrusowo.
Co mogło się zadziać?
Jeszcze dodam, że sok z dna wiadra zlany kranikiem zapachem bardziej przypomina to co jest w balonie. W smaku jest dość gorzki, ale dla koneserów do wypicia
Trochę szczegółów: nastaw uzyskałem przez zmiksowanie obranych pomarańczy w blenderze. Następnie tak uzyskaną breję zlałem do wiadra fermentacyjnego i czekałem na oddzielenie soku. Było tego nieco ponad 10 litrów. Miało to miejsce 9 grudnia.
13 grudnia odlalem nieco ponad 4 litry soku i nastawiłem do fermentacji w 5l balonie, dodając drożdży i 0,5kg cukru. Resztę pozostawiłem w wiadrze do dalszego oddzielania.
Dziś zorientowałem się, że zawartość wiadra pachnie farbą w sprayu. Zapach jest intensywny. Mam wrażenie, że gdybym się chwilę pozaciągał, to rozbolałaby mnie głowa.
Z kolei zawartość balona pachnie po prostu świetnie. Ewidentnie cytrusowo.
Co mogło się zadziać?
Jeszcze dodam, że sok z dna wiadra zlany kranikiem zapachem bardziej przypomina to co jest w balonie. W smaku jest dość gorzki, ale dla koneserów do wypicia
