Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Niepokojący zapach nastawu z pomarańczy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam dziwny problem - mój nastaw z pomarańczy pachnie ewidentnie farbą w sprayu. Czy to coś niebezpiecznego?

Trochę szczegółów: nastaw uzyskałem przez zmiksowanie obranych pomarańczy w blenderze. Następnie tak uzyskaną breję zlałem do wiadra fermentacyjnego i czekałem na oddzielenie soku. Było tego nieco ponad 10 litrów. Miało to miejsce 9 grudnia.

13 grudnia odlalem nieco ponad 4 litry soku i nastawiłem do fermentacji w 5l balonie, dodając drożdży i 0,5kg cukru. Resztę pozostawiłem w wiadrze do dalszego oddzielania.

Dziś zorientowałem się, że zawartość wiadra pachnie farbą w sprayu. Zapach jest intensywny. Mam wrażenie, że gdybym się chwilę pozaciągał, to rozbolałaby mnie głowa.

Z kolei zawartość balona pachnie po prostu świetnie. Ewidentnie cytrusowo.

Co mogło się zadziać?

Jeszcze dodam, że sok z dna wiadra zlany kranikiem zapachem bardziej przypomina to co jest w balonie. W smaku jest dość gorzki, ale dla koneserów do wypicia :)
To w wiadrze zaczyna się psuć. Nawet na soku w kartonie który jest szczelnie zamknięty i pozbawiony dostępu powietrza jest napisane ..."spożyć po otwarciu w ciągu 48 godzin"....
U Ciebie stoi otwarte, z dostępem powietrza, w temperaturze pewnie pokojowej już 8 dzień.