Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Redukcja kwasów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam. Nastawiłem wino z gron które były zaniedbane przez sadownika. Mianowicie mam 24 kwasow/l. Dodanie drożdży redukujących kwasy mało dało. Wino bez dodatku wody. Docelowo miało być 10blg 9kwasow. Co byście poradzili?
Kwasy niewiele niższe niż w przypadku czarnej porzeczki.
Nie pozostaje nic innego jak przemyślane rozcieńczanie - wodą, sokiem.
Przynajmniej 1:1 i wtedy już można coś myśleć.
1:1+ obowiązkowo :)
Druga sprawa to dobór rozcieńczalnika - jabłko, gruszka?
Wystaw na miesiąc na dwór na mróz taki do -8 Trochę kwasu winowego się wytrąci.