W biedronce po ostatniej promocji jest lub był miód Huzar Wielokwiatowy , kupiłem 4 kg tego cudo
wyjdzie co z tego ? będzie przypominać smak tradycyjnych miodów pitnych

Tak, w średniowieczu bartnicy też ładowali syrop glukozowo-fruktozowy do słoików.
Ten produkt nie ma nic wspólnego z miodem pszczelim.
Masz na to jakieś badania, albo chociaż porównywałeś ten miód do innych? Czy tylko tak gadasz bez sensu?
Nie chcę mi się tłumaczyć nawet o jawności kontroli, wysokości kar i standaryzowaniu miodu na skupach, mieszaniu ukraińskiego itp, wystarczy, że ich miodu nie znajdziesz skrystalizowanego. Doczytaj sobie dlaczego.
Nie znajdę skrystalizowanego? Widziałeś kiedyś ten miód w sklepie? Ja widziałem kilka dni temu i większość słoików była skrystalizowana
Nie da się dupy szkłem obetrzeć . Po dobry miód idziesz do lokalnego pszczelarza widzisz pasiekę widzisz pracownie widzisz miód . Płacisz 50 zł za 1200g i masz prawdziwy lokalny miód . A za 14 , 17 , 20 zł kupujesz albo gówno chińskie lub w najlepszym wypadku ukraiński , rumuński lub białoruski nafaszerowany chemią i dziwisz się że spieprzyłeś miód .
(08-01-2022, 15:29)Bambolo napisał(a): [ -> ]W biedronce po ostatniej promocji jest lub był miód Huzar Wielokwiatowy , kupiłem 4 kg tego cudo
Wyjdzie. Smakować będzie jak miód. Bo to jest miód, wbrew temu, co twierdzą przedmówcy.
Tego typu wyroby nie zachowują się jak naturalny miód, choćby pobieżna znajomość pasiecznictwa i wyrobu miodów wystarcza, żeby to stwierdzić ze 100% pewnością.
Miody zakupione od uczciwego pszczelarza nigdy nie wyglądają tak, jak te nawet niby "scukrzone" huzary i podobne.
Ale niech każdy sobie kupuje, co chce

(09-11-2022, 20:26)Crazy_Cat napisał(a): [ -> ] (08-01-2022, 15:29)Bambolo napisał(a): [ -> ]W biedronce po ostatniej promocji jest lub był miód Huzar Wielokwiatowy , kupiłem 4 kg tego cudo
Wyjdzie. Smakować będzie jak miód. Bo to jest miód, wbrew temu, co twierdzą przedmówcy.
Chyba sobie żartujesz . i nie opowiadaj ludziom pierdół . Bo to co sprzedają w sieciówkach to nie jest miód . Zawartość pyłków znikoma , zamiast nektaru syrop cukrowy . Nawet na fermentacje nie zasługuje nie obrażąjąc miodu pitnego bo to zacny trunek .
Temat nieco stary, ale warto obejrzeć dwa filmiki:
https://youtu.be/-e-UfRhFEl8
Pszczelarz w miarę jasno opisuje przemysłową produkcję miodu.
Drugi film jest niestety po niemiecku:
https://www.youtube.com/watch?v=WSLcmzm9PN8
Specjaliści tłumaczą to samo, co w pierwszym filmie, ale to ludzie w białych kitlach, więc może ktoś bardziej uwierzy.
Kiedyś widziałem dokument po angielsku, dokładnie opisujący i pokazujący przemysłową produkcję miodu, ale niestety nie mogę go znaleźć.