W biedronce po ostatniej promocji jest lub był miód Huzar Wielokwiatowy , kupiłem 4 kg tego cudo
wyjdzie co z tego ? będzie przypominać smak tradycyjnych miodów pitnych

Tak, w średniowieczu bartnicy też ładowali syrop glukozowo-fruktozowy do słoików.
Ten produkt nie ma nic wspólnego z miodem pszczelim.
Masz na to jakieś badania, albo chociaż porównywałeś ten miód do innych? Czy tylko tak gadasz bez sensu?
Nie chcę mi się tłumaczyć nawet o jawności kontroli, wysokości kar i standaryzowaniu miodu na skupach, mieszaniu ukraińskiego itp, wystarczy, że ich miodu nie znajdziesz skrystalizowanego. Doczytaj sobie dlaczego.
Nie znajdę skrystalizowanego? Widziałeś kiedyś ten miód w sklepie? Ja widziałem kilka dni temu i większość słoików była skrystalizowana
Nie da się dupy szkłem obetrzeć . Po dobry miód idziesz do lokalnego pszczelarza widzisz pasiekę widzisz pracownie widzisz miód . Płacisz 50 zł za 1200g i masz prawdziwy lokalny miód . A za 14 , 17 , 20 zł kupujesz albo gówno chińskie lub w najlepszym wypadku ukraiński , rumuński lub białoruski nafaszerowany chemią i dziwisz się że spieprzyłeś miód .
(08-01-2022, 15:29)Bambolo napisał(a): [ -> ]W biedronce po ostatniej promocji jest lub był miód Huzar Wielokwiatowy , kupiłem 4 kg tego cudo
wyjdzie co z tego ? będzie przypominać smak tradycyjnych miodów pitnych 
Wyjdzie. Smakować będzie jak miód. Bo to jest miód, wbrew temu, co twierdzą przedmówcy.
Tego typu wyroby nie zachowują się jak naturalny miód, choćby pobieżna znajomość pasiecznictwa i wyrobu miodów wystarcza, żeby to stwierdzić ze 100% pewnością.
Miody zakupione od uczciwego pszczelarza nigdy nie wyglądają tak, jak te nawet niby "scukrzone" huzary i podobne.
Ale niech każdy sobie kupuje, co chce

(09-11-2022, 20:26)Crazy_Cat napisał(a): [ -> ] (08-01-2022, 15:29)Bambolo napisał(a): [ -> ]W biedronce po ostatniej promocji jest lub był miód Huzar Wielokwiatowy , kupiłem 4 kg tego cudo
wyjdzie co z tego ? będzie przypominać smak tradycyjnych miodów pitnych 
Wyjdzie. Smakować będzie jak miód. Bo to jest miód, wbrew temu, co twierdzą przedmówcy.
Chyba sobie żartujesz . i nie opowiadaj ludziom pierdół . Bo to co sprzedają w sieciówkach to nie jest miód . Zawartość pyłków znikoma , zamiast nektaru syrop cukrowy . Nawet na fermentacje nie zasługuje nie obrażąjąc miodu pitnego bo to zacny trunek .
Temat nieco stary, ale warto obejrzeć dwa filmiki:
https://youtu.be/-e-UfRhFEl8
Pszczelarz w miarę jasno opisuje przemysłową produkcję miodu.
Drugi film jest niestety po niemiecku:
https://www.youtube.com/watch?v=WSLcmzm9PN8
Specjaliści tłumaczą to samo, co w pierwszym filmie, ale to ludzie w białych kitlach, więc może ktoś bardziej uwierzy.
Kiedyś widziałem dokument po angielsku, dokładnie opisujący i pokazujący przemysłową produkcję miodu, ale niestety nie mogę go znaleźć.