Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jabłka z pestkami
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Serdecznie


Postawiłem pierwsze wino z jabłek dokładnie 20 L. Wycisnąłem sok za pomocą sokowirówki, ale wrzucałem całe jabłka, czyli pestki, ogonki. Czy to wino będzie się nadawało do picia, czy do wylania? Chodzi mi przede wszystkim o trujące związki zawarte w pestkach.
Będzie dobrze.

Zaleca się zjadanie jabłka wraz z pestkami - mają one zdrowotne właściwości. To nie wiśnie czy czereśnie.
Nie zupełnie, w pestkach jabłek też jest migdalina ale jest jej tak niewiele, że nie trzeba się tym przejmować.
Migdalinę z migdałów zjadamy ze smakiem w marcepanie. Nie ma się co przejmować. Co innego amagdalina z pestek. Jedni jej unikają jak ognia, bo to kwas pruski ze wszystkimi trującymi własnościami a inni traktują jako panaceum na raka. Wybierz sam czy się trujesz czy leczysz.