Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z rodzynek sułtanek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam postanowiłem odnowić temat wina z rodzynek, jeżeli suport będzie miał inne zdanie to proszę usunąć post.
Poczytałem trochę na forum na ten temat i moim zdaniem dużo się nie dowiedziałem Huh,wiec postanowiłem zrobić foto relacje z mojego winka rodzynkowego.


Przepis z strony głównej forum:

[attachment=35561]

Ja celuje na 16% , 20 litrów

- 3 kg rodzynek sudańskich z Biedronki opakowanie 0,6 kg teraz promocja za opakowanie 7,99 zł
- 17 litrów wody /  moje obliczenia 16,7 litra
- 4 kg cukru  /  moje obliczenia  3,4 kg. 
- 20 gr. kwasku cytrynowego

Przygotowanie:


Cukier obliczamy ze znanego wzoru;


P *17 * L = G
gdzie:
P - planowana moc wina w procentach 
17 - stała                           
L - objętość nastawu w litrach      
G - całkowita ilość cukru w gramach 

czyli 16% x 17x 20 = 5440g , zaokrągliłem do 5,5 kg.



Należy pamiętać ze 1 kg., rodzynek zawiera około 0,5 kg. 
cukru,(na forum piszą ze około 50% - 70% cukru w kilogramie średnio 60% czyli 0,6 kg),przyjąłem 0,6 kg czyli 3 kg rodzynek u nie zawiera 1.8 kg cukru .


5,5 kg po obliczeniach - 1,8 cukier w rodzynkach =3,7 kg cukru tyle musze dać do nalewu.



Woda obliczamy z wzoru:

200 g. cukru * 0,6= 120 ml.( 1 kg. cukru zajmuje 0,6 litra)


 5,5 kg cukru (włącznie z tym z rodzynek) zajmie mi 3,3 litra objętości tak więc dla uzyskania objętości planowanych 20l potrzebujemy 16,7l wody.
:) :) :)

Rodzynki:

[attachment=35562],tylko opakowanie 600gr,na zdjęciu 400gr.

Drożdże:

[attachment=35564], proszę sprawdzić datę produkcji????

Pożywka:

[attachment=35563],proszę sprawdzić datę produkcji


Kwasek cytrynowy:
[attachment=35565]

Drożdże  6 lat,  w lodówce były przechowywane ????
Pożywka 5 lat ????

MD DROZDZOWA  
przygotowanie:

8 gr. drożdży 10 gr., pożywki  w 100 ml wody (cieplej 38 stopni Celsjusza)to ilość na 20 litrów wina z opakowania plus 4 łyżeczki cukru małe.

łyżeczka
[attachment=35566]
NASTAW:

 Podzieliłem to na dwa wiaderka (pojemność wiaderka 10 litrów):

a) 1 wiaderko, 1,5 kg rodzynek,
                      1,2 kg cukru ,(powinno być 0,6 kg) ,chciałem dać w 3 porcjach - 1,2 kg to 2 porcje.
                      2,75 l wody

1/2 objętość sitka (sitko średnica około 25 cm) , rodzynek zalana 3 razy wrzątkiem i tak kilkanaście razy powtarzałem aż 1,5 kg rodzynek sparzyłem dodałem syrop z cukru i wody, plus 1/2 butelki MD (około 7 dużych łyżek) wymieszałem i sprawdziłem Blog powyżej wskaźnika na przyrządzie ( około 27 blg) wskaźnik do 22 blg ,może dlatego ze nie chciałem w wiaderku  za dużo syropu z  rodzynkami by mi nie wyszło wszystko  na zewnątrz??? Dzień pózniej zaczęły fermentować taka moja uwaga nie wie dlaczego???


b) 2 wiaderko, 1,5 kg rodzynek,
                      1,2 kg cukru-(powinno być 0,6 kg) j/w w poście.
                      2,75 l wody

1,5 kg rodzynek wsypałem do garnka i zalałem 1,7 litra gorącej wody (z czajnika elektrycznego) i mieszałem kilka razy ,powtórzyłem tak 3 razy potem syrop i druga cześć MD ( około 7 dużych łyżek). W tym wiaderku rodzynki bardziej rozmokle i  kolor  biały części rodzynek , one szybciej zaczęły fermentować w pojemniku?

[attachment=35569]
dwa pojemniki 10 l.

[attachment=35570]
czapa z rodzynek

[attachment=35571]
moje dinozaury głodne jak piranie
Witam ,mam pytanie ,jak pisałem wcześnie blog miałem  większy niż skala gdy sprawdzałem  pomiar , taką miarką do pomiaru bloga?
[attachment=35572]
Zakupiłem lepszy oto ta maszyna
[attachment=35573]
i dziś dokonałem pomiaru  blog powyżej skali (około 30), 5 dni po zrobieniu nastawu ,miałem dodać następną porcie wody i cukru ale ????,teraz nie wiem co robić, dodać sama wodę ,albo odlać sam płyn z wiaderek do dymiona a do wiaderek następna porcja  woda i cukier, proszę o inf. Undecided
Nie wiem co Ty tam tworzysz ale daj wodę od razu zanim zajedziesz drożdże.
blg = Balling, nie blog.
Witam, proszę o zamkniecie postu ,ponieważ skasowałem dalsze zapiski na laptopie i nie mogę ,napisać co dalej robiłem z tym nastawem ,jeżeli suport uzna ze i tak ten post komuś pomoże to dzięki ze go nie skasujecie ,jeszcze raz przepraszam.