Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: "Glut" w winie Bananowym
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Po pozytywnym wytworzeniu wina ryżowego, spróbowałem swoich sił z winem bananowym (banan,kiwi,truskawka). Po burzliwej fermentacji trwającej około ponad tygodnia, usunąłem owoce i przelałem roztwór do mniejszych pojemników z rurkami fermentacyjnymi (fermentacja ucichła, widać małe bąbelki). Temperatury wzrosły a dziś w winie pokazał się dziwny "glut" - chciałbym zaczerpnąć kilka informacji od Was czym jest i czy coś z tego wina jeszcze będzie. Dodam że przed pojawieniem się "gluta" próbowałem wino sam, zapach alkohol był odpowiedni.

Z góry dziękuje za informacje.

Poniżej przesyłam foto:
[Obrazek: 20220510-202648.jpg]

[Obrazek: 20220510-202659.jpg]
Czasem w winach owocowych taki "glut" powstaje. To nie jest szkodliwe, trzeba się tego pozbyć. Zlej wino i wywal gluta lub przefiltruj np. przez ręcznik papierowy.