Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jabolex-eksperyment czy z gówno składników i gówno warunków wyjdzie jabol(ex)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, robię wino z jakiś starych jabłek których kolega miał przesyt i mi dał, najtańsze marketowe drożdże piekarnicze suche, no i kranówka i cukier. Trzymam to specjalnie na strychu bo w nocy chłodno a w dzień gorąco.
Na ten moment(5 dni) wszytko pracuje i sobie plumka, jedno jak się potem okazało nie było do końca szczelne więc plastelina poszła w ruch (ale działa). Póki co wygląda git. (Niestety nie mogę dodać zdj bo jakiś błąd na ten moment występuje)
Ile wody a ile jabłek?
Ja to robię w tych butelkach 5cio litrowych po wodzie, to jest ze 3,5 litra wody + 5 jabłek i tak X2.
Chmmmmm, piszesz o przesycie jabłek a robisz z wody.
Ja bym dał albo sam sok z jabłek albo wody wyłącznie tyle żeby rozpuścić cukier.
Nie zniechęcaj się jednak mimo, że dwie rzeczy jest pewne - wyjdzie w smaku zupełny sikacz wodny ale Tobie jako pierwsze (tak zakładam) i tak będzie smakowało.
Rozważ na przyszłość sam sok (możesz obecne rozmnożyć na 4 5-tki butelki uzupełniając sokiem jabłkowym). Rozważ na przyszłość drożdże winne a może nawet zakup cukromierza......
(12-05-2022, 07:19)tata1959 napisał(a): [ -> ]... a może nawet zakup cukromierza......
No to teraz pojechałeś, może nawet po bandzie ;)
Witam, długo się nie odzywałem bo... Nic się ciekawego nie działo, wyjąłem owoce , wino pracuje, dałem jeszcze 2 razy cukier i łącznie wychodzi że jest 1,2 kilo cukru na 5 litrów. Bo robię w 2 plastikowych butelkach po wodzie 5l. Zauważyłem że zrobił się lekki osad na dnie, w smaku nie zachwyca ale nie jest to wino degustacyjne :) I jeszcze pytanie, czy tylko jak wino stanie się przeźroczyste można je wypić czy trzeba czekać aż się wyklaruje bo jest to taki jabol na początek wakacji a korci
(28-05-2022, 16:33)Gumerlak napisał(a): [ -> ].........czy tylko jak wino stanie się przeźroczyste można je wypić czy trzeba czekać aż się wyklaruje......
Chmmmmm, jaka jest różnica pomiędzy przezroczystym a wyklarowanym? Bo jakoś ja głupi nie kumam?

(28-05-2022, 16:33)Gumerlak napisał(a): [ -> ]..............bo jest to taki jabol na początek wakacji a korci
Jak by Ci tu powiedzieć, żeby nie zniechęcić ani urazić. Kup sobie na wakacje w sklepie a skoro już tyle trudu sobie zadałeś to poczekaj a zapewniam, że może we wrześniu czy październiku będzie lepiej smakować niż już teraz a jeszcze później to jeszcze lepiej.
Przezroczyste chodziło mi że mniej więcej jak największy osad zniknie ale nie 100% może 70% tak "byle jak"
A wyklarowane to ideolo, prefekcyjnie że czyściutkie
(28-05-2022, 17:17)tata1959 napisał(a): [ -> ]..... a skoro już tyle trudu sobie zadałeś to poczekaj a zapewniam, że może we wrześniu czy październiku będzie lepiej smakować niż już teraz a jeszcze później to jeszcze lepiej.

Naprawdę wierzysz w to co piszesz ? Heniu z 5 jabłek i 1.2 kg cukru na 5 litrów wody ?
jak to mówią (nawiązując do tytułu wątku ) ..............z gówna bata nie ukręcisz
Roberto - gdzieś mi umknęło, że to jest wino z drożdży i cukru. Pozostaję jednak w nadziei, że kolejne będzie już bardziej wino, wino.
Każdemu należy udzielić kredytu w postaci czasu na dojrzewanie.
To by było ciekawe jakby te jabłka pływały tam w całości tylko nacięte. Ale za pierwszym razem nie dotarło do mnie te 5 jabłek ;)