Witam wszystkich, zainteresowała mnie bardzo produkcja miodu pitnego i szukam tutaj pomocy na początek. Przeczytalem książkę ,,miodosytnictwo" Ciesielskiego i myślę zacząć z trójniakiem. Czy polecilibyście jakąś stronę online na której mógłbym kupić wszystkie niezbędne rzeczy potrzebne do produkcji miodu pitnego? Skala raczej na własny uzytek do 5l. Jakie drożdże polecacie na trójniaka a jakie na półtoraka?
Pozdrawiam.
Witaj. Półtorak na początek - powodzenia. Zacznij od najprostszych trójniaków.
Drożdże - G995, s-103 ogólnie drożdże bayanusy.
W każdym sklepie gdzie mają te drożdże dostaniesz pożywkę i cukromierz.
Półtorak to później, teraz zaczne z trójniakiem. Mieszkam w Danii i nie bardzo orientuje się gdzie tego szukać. Jest jakiś sklep internetowy może?
Wszystkie akcesoria i potrzebne materiały kupuję w sklepach internetowych. Tutaj nie reklamujemy ale wujek Google dość szybko podpowie. Ja tylko podpowiem, że do miodów cukromierz powinien mieć odpowiednią skalę.
PS. Bardzo mądry wybór na początek - trójniak.
A jaki jest najodpowiedniejszy pojemnik fermentacyjny? W Danii mam do wyboru tylko plastikowe pojemniki ale rozważam zamówienie z Polski balonu albo galonu/damy 1-10L.
Chmmmmmm, 10 litrów? Nastawu 8 żeby Ci na spacer podczas fermentacji nie wychodziło, osadu 2-3, kolejne zlania i zostanie max. 5 litrów.
Fermentator z rurką i kranikiem 30 litrowy i masz pole do manewru. Też w nim możesz fermentować małe nastawy wg woli.
Potem butle do przechowywania/dojrzewania 5 lub 10 litrów jak najbardziej.