Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Uzupełnianie nastawu.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć,

przymierzam się do wstawienia 3-niaczka w słoju 5 litrowym albo w damie.
Chcę zrobić miód niesycony, wielokwiatowy. Proporcje: 1,7l miodu, 3.4l wody

Na maxa chciałbym wykorzystać pojemności naczyń jakie posiadam.
Czy poprawne będzie podejście w którym na fermentację burzliwą wstawię mniejszą ilość wody, np 1.5x objętność (2.5l)?
Po burzliwej fermentacji, opadnięciu osadu i piany całość zleję i uzupełnię brakującą ilością wody.

Takie podejście pozwoliłoby na cichą i dojrzewanie wstawić naczynie w 100% wypełnione.

Z góry wielkie dzięki za wszystkie rady.
Z tą burzliwą fermentacją to jest taki mit, że 1 raz na 3 wyszło wszystko na spacer. Nie lekceważ tego ale i nie lekceważ porady, że przy niesyconym to 5 l jest jakby mało poważną próbą.
Super. Dzięki piękne za pomoc. Raz kozie śmierć. Zrobię od razu pełen nastaw.
Tylko że takie rozpoczynanie fermentacji to nie jest trójniak a prawie dwójniak i mogą pojawić się problemy z prawidłowa pracą i zejściem do pożądanych wartości końcowych. Mocne drożdże + odpowiednie pożywki, dobrze napowietrzyć nastaw i może się uda.
(30-08-2022, 18:48)melmat napisał(a): [ -> ]Super. Dzięki piękne za pomoc. Raz kozie śmierć. Zrobię od razu pełen nastaw.

No i co wyszlo?