30-08-2022, 07:55
Cześć,
przymierzam się do wstawienia 3-niaczka w słoju 5 litrowym albo w damie.
Chcę zrobić miód niesycony, wielokwiatowy. Proporcje: 1,7l miodu, 3.4l wody
Na maxa chciałbym wykorzystać pojemności naczyń jakie posiadam.
Czy poprawne będzie podejście w którym na fermentację burzliwą wstawię mniejszą ilość wody, np 1.5x objętność (2.5l)?
Po burzliwej fermentacji, opadnięciu osadu i piany całość zleję i uzupełnię brakującą ilością wody.
Takie podejście pozwoliłoby na cichą i dojrzewanie wstawić naczynie w 100% wypełnione.
Z góry wielkie dzięki za wszystkie rady.
przymierzam się do wstawienia 3-niaczka w słoju 5 litrowym albo w damie.
Chcę zrobić miód niesycony, wielokwiatowy. Proporcje: 1,7l miodu, 3.4l wody
Na maxa chciałbym wykorzystać pojemności naczyń jakie posiadam.
Czy poprawne będzie podejście w którym na fermentację burzliwą wstawię mniejszą ilość wody, np 1.5x objętność (2.5l)?
Po burzliwej fermentacji, opadnięciu osadu i piany całość zleję i uzupełnię brakującą ilością wody.
Takie podejście pozwoliłoby na cichą i dojrzewanie wstawić naczynie w 100% wypełnione.
Z góry wielkie dzięki za wszystkie rady.