Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino porzeczkowe nie rusza - błąd z sokiem czy czekamy ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam , wczoraj postawiłem swoje drugie wino w życiu pierwsze 25l ryżowego wermutu wyszło cudnie ,ale teraz mam mały problem ,bo nic nie rusza błąd prawdopodobnie znam ,ale nie wiem jak go mądrze naprawić proszę o pomoc . 

Wiadro białe nie transparentne 10l , 2kg czarnej porzeczki wypracowanej na miazgę, 880ml soku z porzeczki (tu jest problem opisze na końcu) , 2 g pożywki dla drożdży , 1 tura cukru 800g rozpuszczone w litrze wody i po 30 minutach bajanusy 2g w 50ml wody wymieszane i odstane i zalane to 1,75 wody jeszcze razem teraz gdzieś jest 5,70l ,bo z druga tura chciałem mieć 6l i po odrzuceniu owoców było by fajne 5l , wracamy do soku myślałem ,ze to czysty soczek ,bo pisało coś po arabsku i niemiecku Google przetłumaczylo, ze sok świeży ,ale jak wlałem do zastawu to zastanawiam się czemu taki gesty ,ale ok . Dziś już mija 34h i dalej nic nie ruszyło szukam soku na internecie i znalazłem w 100ml ma 360kcal czyli ponad 3000kcal na cała butelkę i tak naprawdę sok miał 50% owoców reszta to cukier czyli z wyliczeń wyszło mi,ze sok ma 800g cukru ,a cały mój zastaw z dwoma turami cukru miał mieć 1,5kg cukru . Teraz pytanie czekać i nie dolewać kolejnej parti cukru i liczyć ze to kiedyś ruszy ? Czy macie jakiś inny pomysł ? Stawiam ,ze uwędziłem drożdże . Zastaw leży w pokoju w kocyku ma gdzie 23*C w otoczeniu . Dziękuje każdemu kto da mały pomysł i pomoże .
Przy robieniu wina powinno się mieć przynajmniej podstawowy sprzęt, do pomiaru zawartości cukru i alkoholu.
Z tego co piszesz wychodzi że jest nastaw przesłodzony i drożdże nie ruszą, za duża ilość cukru.
Piszesz że wpisałeś w Google i się dowiedziałeś ile kcal ma cukier, nic Ci to nie dało, lepiej wpisz ''Wino owocowe jak zrobić''
Po przeczytaniu kilku propozycji i przeanalizowaniu swojej sprawy, zadaj ponownie pytanie w razie wątpliwości.
Musisz mieć jakąkolwiek wiedzę o wyrobie wina, inaczej to wędrówka po omacku.
Całkiem cię rozumie ,ale nie zrozumiałeś co pisałem . Wszystko jest Ok ,ale pomyliłem soki rozumiesz myślałem ,ze to 100% soku żeby dobić do 2,5kg owoców ,ale okazało się tylko 50 i reszta to cukier  ? Dodałem o 800g za dużo cukru i pytałem jak to uratować . Reszta była robiona według zasad zebranych na przestrzeni paru miesięcy . W ogóle nie pomogłeś ,ale szanuje i dziękuje za wskazówki .
Nie dziwię się Mirkowi, że tak napisał. Przepraszam ale ja też nie rozumie o co Ci chodzi. Z tego co napisałeś trudno wywnioskować. Dużo informacji z których nic nie wynika.
Jeśli nastaw ma za dużo cukru to fermentacja się nie rozpocznie. Aby się o tym przekonać potrzebny jest cukromierz (do oznaczenia Blg). Jest to podstawowy, tani sprzęt konieczny przy wyrobie wina. Bez tego to wróżenie z fusów.
Właśnie otworzyłem i zmierzyłem wyszło równe 30 blg , znikło około 0,5 wody przy zalaniu miałem 5,3l teraz zaledwie 4,5. Wszystkie Owoce na górze jakby delikatnie wysuszone . Jakieś wskazówki panowie ? To pierwsze owocowe wino także uczę się na błędach i chce to skończyć ,aby przy końcowym etapie widzieć rezultat i wziąć do głowy wszystkie błędy . W smaku na obecna chwile jakbym pił sok z porzeczki z 5 kg cukru brać zapachu i czucia drożdży brak również w kieliszku jakiego kolwiek gazu .

Mój plan dolać 1l wody plus 5g bajanusa i 3G pożywki i spróbować ruszyć nastaw . Co myślicie ?
Proponuję rozcieńczyć nastaw do Blg 25 i dodać ponownie drożdże.
Tak zrobiłem 5g bajanusa i 4 g pożywki i 1,2 litra wody ,bo owoców już niema ,a sok jest niemożliwy w Skandynawii do dostania w chociaż 40% owoców bez reszty cukru . Później po godzinie zamieszałem wiadrem jeszcze i znowu uwolniły się gazy , one jakby duszą się pod tymi owocami ,ale dziś rano słyszałem ,ze w końcu rurka „pyka” .
Rozruch utrudniony bo środowisko dla drożdży nie bardzo korzystne. Czarna porzeczka ma za dużą kwasowość i trzeba rozcieńczyć mocno wodą proporcje nawet 1:3 ( w takiej proporcji jest to co kupujemy w sklepie w kartoniku czy butelce jako sok z czarnej porzeczki )
To co masz w butelce jako sok to myślę że to jest raczej koncentrat do dodatkowego rozcieńczenia wodą . Przelicz sobie to wszystko co tam dodałeś czy mieścisz się w takim rozcieńczeniu 1;3 .