Witam. Proszę o poradę. zrobiłem kilka dni temu pierwszy nastaw na wino z aronii. Krótko mówiąc 6kg owoców, 6.5l wody, 2kg cukru w syropie dodane na pierwszy raz, drożdże z pożywką i Wit b w ilości 17g. Po dwóch dniach wino nastawione w wiadrze fermentacyjnym zaczęło bulgotać a po 4 dniu przestało. Pachnie winem, lekko się pieni, owoce unoszą się, pomiar blg wskazuje 9. Proszę o pomoc, dlaczego wino przestało bulgotać? Czy już po 4 dniach cukier uległ przerobieniu i mam dosłodzić czy może dodałem go za dużo na raz? Pozdrawiam serdecznie
Wygląda na to, że drożdże przerobiły tyle cukru ile zdołały i fermentacja przyhamowała. Prawdopodobnie za dużo cukru było w nastawie początkowym. Teraz pozostałe czekać i obserwować czy Blg będzie spadało w kolejnych dniach. Jak nastaw się zatrzyma to zrób kolejny nastaw na wino wytrawne i pomieszaj.
PS Aronia fermentowana w ten sposób co robisz daje wina trudnopijalne.
http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/win...aroniowego
Chcę dodać jeszcze sok jabłkowy żeby poprawić jego smak. Myślisz że samo dodanie soku bez cukru może pomóc?
Tak dodaj sok jabłkowy, cukru nie dodawaj. Powinno ponownie ruszyć.
Dodałem 2,5-3l soku jabłkowego.