Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Filtracja wina, piwa, cydru. Jaki materiał filtracyjny
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hej. 
Mam pytanie do was, związane z filtracja w/w cieczy? . Przez co Panowie i Panie przepuszczacie winka cydry itp. ? 


Na internecie zauważyłem artykuł że węgiel aktywny się nadaje ale mam pewne wątpliwości co do tego czy nie zabierze z wina smaku i jakości  .  Próbował ktoś?

Gdzie indziej pisze znowu że perlit espandowany się nadaje tylko że nigdzie nie mogę znaleźć w nie dużych ilościach
Po co takie wynalazki?. Wina filtruje się za pomocą filtra płytowego np takiego:
https://www.biowin.pl/sklep/produkt/8300...tr-do-wina
Nie wiem czy do "winka" ma to też zastosowanie. :D
Wiesz może z jakiego materiału wykonany jest ten filtr (wkład)?