16-10-2022, 19:25
Wina które zrzucają dużo rzadkiego mułu na dnie.
Dawniej dla mnie bolączka co z tym robić. Obecnie...
Zlewam te wszystkie muły do jednego balona, robię mix mulaków.
Mija dwa tygodnie i mam pół dość dobrze sklarowanego wina i pół w zasadzie piachu.
Czyli świetnie się rozdziela jedno od drugiego.
Z nastawionego truskawka około 30 litrów, czereśnia około 10 litrów,
agrest ~20 litrów ?
Uzyskałem 5 litrów wina ze zmieszanych 10 litrów mułu, w ten sposób znacznie lepiej oddziela się osad od reszty
niż w przypadku gdyby zostało pozostawione każde z osobna - samo sobie.
Inny sposób to mieć wąską długą butelkę o pojemności ze 5 litrów. I tam wlewać muł.
Efekt też zadowalający.
Ewentualnie jeszcze wydaje się,. że dodanie kapki malin znacznie poprawia proces.
Chwalę sobie te metody i polecam każdemu. Bo szkoda wina! ;-)
Dawniej dla mnie bolączka co z tym robić. Obecnie...
Zlewam te wszystkie muły do jednego balona, robię mix mulaków.
Mija dwa tygodnie i mam pół dość dobrze sklarowanego wina i pół w zasadzie piachu.
Czyli świetnie się rozdziela jedno od drugiego.
Z nastawionego truskawka około 30 litrów, czereśnia około 10 litrów,
agrest ~20 litrów ?
Uzyskałem 5 litrów wina ze zmieszanych 10 litrów mułu, w ten sposób znacznie lepiej oddziela się osad od reszty
niż w przypadku gdyby zostało pozostawione każde z osobna - samo sobie.
Inny sposób to mieć wąską długą butelkę o pojemności ze 5 litrów. I tam wlewać muł.
Efekt też zadowalający.
Ewentualnie jeszcze wydaje się,. że dodanie kapki malin znacznie poprawia proces.
Chwalę sobie te metody i polecam każdemu. Bo szkoda wina! ;-)