Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z jarzębiny i jarzębinowa ciekawostka.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wino dopiero będę robił. Jarzębina jest przemrażana obecnie.

Chciałem się podzielić obserwacją.
Owoce jarzębiny zdają się w ogóle nie pleśnieć.
Zawierają kwas sorbowy, który jest naturalnym konserwantem żywności. Mogą być kłopoty z fermentacją.
Dopiero pare dni temu nastawiłem przemrażałem z 10 razy a potem zapomniałem o niej hehe.

Jarzębina po zmrożeniu jest miękka i łatwo zamienia się w papkę ( łatwo ugnieść ).

Ruszała prawie dwa dni i pracuje wolno ale spieniona mocno.
Zapach z rurki ładny. Podoba mi się kolor. Owoce mimo słabej fermentacji mocno wypłukało z barwnika.