Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino DR + Głóg kilka pytań
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
 
Cześć,
 
Postanowiłem je zrobić w następujący sposób:
30l Gąsior
Garnek 50l do fermentacji głogu
7kg DR
4.5kg Głogu
50g pożywka activit, 50g DAF
25g drożdży bayanus 18%
kwasek cytrynowy
 
Oczyszczone owoce DR zmiażdżyć rękami. Wsypać je do balonu i zalać 10l wody ciepłej wody. Dodać 2 kg cukru rozpuszczonego w 4l wody, pożywkę 5g activit, 7g drożdzy, 24h później DAF (w III dawkach 2, 4 i 11 dnia) łącznie 6g
Po 3 dniach dodać do moszczu syrop z 2.5kg cukru i 2l wody.  Po 6 tygodniach zawartość przefiltrować i zlać z powrotem do balonu.
Kiedy uzyć kwasku cytrynowego?
 
Wcześniej 4.5 kg owoców głogu gnieciemy uważając przy tym aby nie zgnieźć pestek. Następnie owoce wsypujemy do garnka i przeprowadzamy tam fermentację w miazdze. Po 7-14 dniach filtrujemy i dodajemy do gąsiora w którym znajduje siez wcześniej odfiltrowana dzika różą. Później tylko wymieszać.
Fermentacji głogu i dzikiej róży nie chce łączyć z uwagi na obecność pestek w owocach głogu a także czasu jego krótszej fermentacji w przeciwieństwie do DR, której fermentacja trwa aż 6 tyg a głogu maksymalnie 2tyg
Czy muszę stabilizowac miazgę, sok pirosiarczynem w celu pozbycia sie drobnoustrojów?

Co o tym myślicie?

pozdrawiam
Po co usuwać?
Po co miażdżyc owoce?
aby lepiej oddały esencję