07-02-2023, 07:13
07-02-2023, 14:58
Hasło "miód sesyjny" nic nie mówi o tym co zrobiłeś.
07-02-2023, 19:41
Ok, nastaw wystartował z BLG13 , pH 3,7. Drożdże HD T18 3 g po 24 godzinach dodałem 3g pożywki TAP . Nastaw tradycyjny bez dodatków .
07-02-2023, 20:16
Jaki chcesz osiągnąć cel? Zastanawiało mnie zrobienie czegoś na wzór cydr/piwo o niskim procencie. Ciekaw jestem Twoich efektów.
08-02-2023, 06:52
Cel: trunek o mocy 6% poddany nasyceniu po dosmaczeniu ( tylko nie wiem czym ) . To ma być trunek na ciepłe i gorące dni . Może chmielenie na zimno jakimś aromatycznym chmielem (Amarillo) . Tylko nie wiem jakie ilości na 10l.
08-02-2023, 13:08
Ja bym na referment dał syrop z kwiatów czarnego bzu.
Po co pożywki do takiego blg startowego?
Po co pożywki do takiego blg startowego?
08-02-2023, 14:30
Mikael , zależy mi na czasie i nie chciałem mieć niespodzianek . Syrop z kwiatów czarnego bzu posiadam . A ile dać na 1l tak samo jak miodu ?
23-04-2023, 18:46
Pierwszy miód sesyjny podzieliłem na dwie butle po 5l . Jeden zrobiłem z kwiatem hibiskusa , drugi chmieliłem na zimno chmielem Amarello . Hibiskusa na 5 l dałem 50 g , chmielu na 5 l 2g . W jednym i drugim przypadku maceracja trwała 7 dni. Hibiskusowy - troszkę za kwaśny ale ogólnie pijalny , można by było troszkę dosłodzić czymś nie fermentowalnym .
Chmielony - tutaj raczej męska część była mile zaskoczona . Dla mnie jednak było za mało goryczki . Ale ogólnie dwa sesiony na ocenę 4+
Zainspirowany nastawiłem 20l podzieliłem na 4 butle . 2 butle chmieliłem tym samym Amarello tylko 4g/5l maceracja 7 dni
dwie pozostałe części zasmaczyłem herbatkami na zimno o smaku mango-mięta i truskawka-rabarbar w ilości 8 saszetek/5l .
We wszystkich czterech przypadkach efekt rewelacja ( dla mnie i moich znajomych) .
Chmielone - fantastyczna goryczka z nutą owoców tropikalnych na bardzo dobrym poziomie .
Herbatkowe - dla najwybredniejszych okazały się strzałem w 10 .
Smaki herbatek wybrałbym inne ale w mojej najbliższej okolicy były tylko te a ja nie miałem czasu czekać bo szykowała się impreza . Na Allegro są ciekawsze smaki które dobrze będą pasować na upalne dni .
Pytanie , jaki jest najlepszy cukier nie fermentowalny , ktoś może coś polecić ?
Chmielony - tutaj raczej męska część była mile zaskoczona . Dla mnie jednak było za mało goryczki . Ale ogólnie dwa sesiony na ocenę 4+
Zainspirowany nastawiłem 20l podzieliłem na 4 butle . 2 butle chmieliłem tym samym Amarello tylko 4g/5l maceracja 7 dni
dwie pozostałe części zasmaczyłem herbatkami na zimno o smaku mango-mięta i truskawka-rabarbar w ilości 8 saszetek/5l .
We wszystkich czterech przypadkach efekt rewelacja ( dla mnie i moich znajomych) .
Chmielone - fantastyczna goryczka z nutą owoców tropikalnych na bardzo dobrym poziomie .
Herbatkowe - dla najwybredniejszych okazały się strzałem w 10 .
Smaki herbatek wybrałbym inne ale w mojej najbliższej okolicy były tylko te a ja nie miałem czasu czekać bo szykowała się impreza . Na Allegro są ciekawsze smaki które dobrze będą pasować na upalne dni .
Pytanie , jaki jest najlepszy cukier nie fermentowalny , ktoś może coś polecić ?
30-05-2023, 20:24
Mogę zdecydowanie polecić ksylitol - używam od paru lat do dosładzania i dla mnie jest w sam raz.
13-07-2023, 20:11
Tak, ksylitol sprawdza się w wielu sytuacjach