Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Przepis na cyser
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hej, mam zamiar zrobić miód z sokiem jabłkowym (mój pierwszy owocowy miód). I chciałbym skonsultować czy ten plan ma sens.
Założenia: startowe BLG ~35, końcowe 10-12, 15L.
1. Jabłka pokroić na ćwiartki i zamrozić (Ile soku mniej więcej można otrzymać z 1kg jabłek?)
2. Wycisnąć około 8L soku jabłkowego (mam 12L prasę do owoców, te worki do niej są jednokrotnego użytku czy można je oczyścić i używać kilkukrotnie?)
3. Sycić 7kg miodu wielokwiatowego z 2L wody,
4. Przelać do większego pojemnika i czekać aż temperatura spadnie do 50-60C, wtedy dodać 8L soku.
5. Zmierzyć BLG i pH i dokonać ewentualnych korekcji. Rozlać do 3 balonów po 5L.
6. Przygotować Go-Ferm, po czym uwodnić drożdże: UCLM S377, Lalvin 71B i tutaj nie mogę się zdecydować mam drożdże: UCLM S325, HD T18, MA33 i AW4, które będą lepsze? (Chciałbym sprawdzić jak różne drożdże wpływają na smak tego samego miodu)
7. Po 20min dodać 1x objętość przygotowanego miodu o podobnej temperaturze i odstawić na 12h.
8. Dodać drożdże do balonów i zacząć fermentacje.
9. Mam springferm i fosforan dwuamonowy z tiaminą. Stosować to razem czy oba są osobnymi wystarczającymi pożywkami?
Z góry dzięki za odp ?
Błąd w założeniach. Z 7 l miodu będzie 21 l brzeczki.
1) Jabłek nie trzeba mrozić. Uzyskuje się około 60-70% soku, zależy od stopnia rozdrobnienie. Polecam wstępną fermentacje i pekto.
2) Nie mam pojęcia.
3) Sycenie nie jest konieczne ale nic nie stoi na przeciw.
4) Dodać zimnej wody do brakującej ilości.
5)
6) Do uwadniania nie daje się pożywki. Wszystkie drożdże się nadają.
7) Przy 35 Bllg nie trzeba hartować drożdży można dodać jednorazowo do nastawu.
8)
9) Nie przesadzaj z pożywkami, nadmiar źle wpływa na smak. Dajesz sok a on ma też trochę związków mineralnych.
Dzieki za odpowiedz, jest moze jakis kalkulator ktory ulatwi obliczanie blg w przypadku mieszania no soku i miodu? Wszystko liczylem recznie ale jest to obarcxone dosc duzym bledem bo nie znam gestosci :/ czyli powiedzmy 6kg miodu i 8-10L soku +1-2L wody powinno dac 15l miodu z blg okolo 35m
Przy miodach owocowych nie da się precyzyjnie obliczyć. 35 Bllg to trójniak czyli 1 obj. miodu i 2 obj. wody. W przypadku miodów z dodatkiem soku część wody zastępuje się sokiem. Ty planujesz dość słodki trójniak (końcowe Bllg 12) i chcesz mieć 15 l na starcie. Nie da się fermentować 15 l miodu w trzech damach po 5 l. Miodek Ci ucieknie z butli. Bezpiecznie będzie 3X4l. Na 12 l brzeczki potrzeba 4 l miodu.
Ja bym dał 4 l miodu, 2 l wody i 5 l soku. Sprawdził Bllg i dodał 1 l wody lub soku. Tak aby nie przekroczyć 37 Bllg.
Ok to moze zrobie 4x4L. Do tej pory fermentacja burzliwa byla bardzo spokojna u mnie piany prawie nie bylo. A jesli chodzi o drozdze to orientujesz sie ktore sie najlepiej sprawdza? A i zdalem sobie sprawe z jednej rzeczy, piszesz o 4L miodu ja pisze w kg. To 7kg miodu to bedzie okolo 5L chyba :)
Z tych co podałeś, używałem tylko Lalvin 71B. I nie było żadnych problemów z fermentacją. I racja, 7 kg to około 5l miodu.
A jeszcze jedno pytanie odnosnie pektoenzymu, na jakim etapie dodac do owocow?
Pekto dodajesz na wstępie.
Do mieszaniny z drozdzami i miodem czy musze wstepnie sok przetrawic pektynaza przed dodaniem do moszczu?
Nie rozumiem. Jak sok dodać do moszczu?
Pektoenzym dodaje się do owoców/miazgi. Rozbija ścianki komórkowe co ułatwia uzyskanie większej ilości soku.
Ja daję pekto i drożdże do owoców. I po dwóch, trzech dniach albo tak dodaje do brzeczki, albo wyciskam sok i dodaję sok.