14-03-2023, 22:05
Elo
Naszły mnie wątpliwości czy i jak dodanie pektoenzymu wpłynie na wskazania zawartości cukru? Jeśli tak, to jak bardzo.
O ile mnie odczucia nie myliły, to mieszanie nastawu z owocami i pulpą stawiało większy opór przed dodaniem enzymu. Większy opór = większa gęstość, czyli mniej zanurzony próbnik.
Mierzyłem wówczas poziom cukru. Pomiar był dokładnie w tamtym czasie
Gdzie dokładne umiejscowienie zdarzenia na osi czasu poszło w niebyt. No nie pamiętam czy mierzyłem przed czy po. I co mi zrobicie?
Na żywo będę mógł sprawdzić dopiero na początku czerwca.
Ale może ktoś zwrócił uwagę na taki aspekt sprawy i się podzieli informacją.
Naszły mnie wątpliwości czy i jak dodanie pektoenzymu wpłynie na wskazania zawartości cukru? Jeśli tak, to jak bardzo.
O ile mnie odczucia nie myliły, to mieszanie nastawu z owocami i pulpą stawiało większy opór przed dodaniem enzymu. Większy opór = większa gęstość, czyli mniej zanurzony próbnik.
Mierzyłem wówczas poziom cukru. Pomiar był dokładnie w tamtym czasie

Gdzie dokładne umiejscowienie zdarzenia na osi czasu poszło w niebyt. No nie pamiętam czy mierzyłem przed czy po. I co mi zrobicie?

Na żywo będę mógł sprawdzić dopiero na początku czerwca.
Ale może ktoś zwrócił uwagę na taki aspekt sprawy i się podzieli informacją.