Witam wszystkich.
Dostałem od znajomego z Niemiec kilka skrzynek wina wytrawnego z roku 1991.
Mam pytanie jak sprawdzić czy wino jest jeszcze zdatne do picia?
Korki nie są zapleśniałe. Zapach ma według mnie prawidłowy, jednak jest bardzo kwaśne. Nie ma żadnego posmaku gorzkiego.
Nie jest to wino domowe ale z normalnej niemieckiemu winnicy. Mam też etykietę od niego.
Dzięki za wskazówki.
Jednak kosztowałeś skoro piszesz. Że bardzo kwaśne. Ja bym go dosłodził i dał do większego balonu. Wsadzić rurkę fermentacyjną , i wtedy zobaczysz co się będzie działo, po dwóch tygodniach.
Pozdrawiam
Gliwice +4 km
Eug..
Tak smakowalem. Jednak nie jestem koneserem i nie umiem rozpoznać czy jest dobre. Napewno w smaku jest kwaśne, ale jest to wino wytrawne. Ja jednak wolę słodkie lub pół słodkie. Pozdrawiam
34 letnie wino gronowe wytrawne może być już niepijalne. Jest mało wytrawnych gronowych win, które są po takim czasie są zdatne do picia. Niestety na odległość ocenić się tego nie da. Poproś kogoś kto się zna na winach wytrawnych.
Wino prawie 32-letnie ho, ho. Czy jest zdatne do picia można rozumieć dwojako:
1) czy da się wypić - chodzi przede wszystkim o smak;
2) czy nie jest toksyczne.
ad 1) tu najlepszą odpowiedzią będzie wypicie próbki wina. Jeśli lubisz wina słodkie czy półsłodkie i nie chcesz tego wytrawnego wina wylać, to możesz je bezpośrednio przed wypiciem dosłodzić stosownie do swych upodobań. Kwasowość można zmniejszyć chemicznie.
ad 2) nie jestem fachowcem, ale nie słyszałem, aby wino było trujące. Jeśli jednak się mylę, niech wypowie się ktoś bardziej zorientowany w temacie.
Pozostaje tylko uszlachetnianie termiczne

Daj teściowej butelkę tego wina. Jeśli ona to wypije i nic jej nie bedzie, możesz spokojnie wypić pół butelki.
Witam was winiarze.
Na zlot winiarzy , taką butelkę wina może posłać.
Wtedy przełamiecie, ten błąd . W którym miejscu siedzi.
Będzie dużo gości , to po lampce można go skosztować.
Wtedy będzie pozytywna odpowiedź.
Pozdrawiam miło.
Eug.
Gliwice.
(30-04-2023, 10:40)gynek63 napisał(a): [ -> ]Będzie dużo gości , to po lampce można go skosztować.
Wtedy będzie pozytywna odpowiedź.
Pozdrawiam miło.
Eug.
Gliwice.
Albo negatywna. Może być kolejka do miejsca gdzie król piechotą chodzi.

A powiedz od mi czy jak bym je zlał do gąsiira, dosłodzić i dodał drożdży. Wyjdzie coś z tego?