Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód czwórniak , kiedy butelkować ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Mam czwórniaka, który stoi 15 miesięcy w butli.
Nie pracuje jakieś 7-8 miesięcy. Czy mogę go już pozlewać do butelek?
Ciemnych czy przeźroczystych?
A może go jeszcze przetrzymać?
Dzięki
Kwestia czy już jest odgazowany. Jeśli tak to butelkuj, butelki ciemne.
Butelkuj . Nie powinno być problemu jak w rurce fermentacyjnej nie widać zmiany poziomu wody.
Kwestia tylko tylko jaki miód i czy się sklarował. Niektóre miody ziołowe długo się klarują.
Wielokwiat sklarowany . Czyli butelkuje.
Dzięki.
Ja mam jeszcze takie pytanko. Czy po pierwszym zlaniu znad osadu konieczne jest zlewanie gdy tylko pojawi się kolejny? Czy można poczekać aż zrobi się trochę bardziej zbity np 3-4 miesiące. 
Trochę szkoda mi tego odpadu i napowietrzenia przy zbyt częstym zlewaniu.
Najważniejsze jest zlanie z nad pierwszego tzw grubego osadu. Tego nie wolno opóźniać bo pogarsza to smak. Kolejne zlewania nie muszą a nawet nie powinny być za częste. Dojrzewanie na tzw drobnym osadzie jest nawet często wskazane. Poprawia to smak ale w tej kwestii trzeba mieć doświadczenie. Obecnie jest dobra temperatura do przyspieszenia klarowania. Po skończeniu fermentacji, gdy osiągniemy zamierzony poziom % wynosimy nastaw na dwór na ok tydzień. Dokonujemy zlania z nad grubego osadu i ewentualnego siarkowania. Po tej czynności gdy nastaw nie jest klarowny wynosimy na dwór i trzymamy dalej w niskiej temperaturze.
Zlewałem dwa razy. Pierwszy raz po miesiącu po ustaniu fermentacji i drugi też po miesiącu bo osad szybko się wytraącił i była jeszcze cienka warstwa drożdży. Teraz osad jest bardziej podobny do waty i ciężko by było zlać bez zmącenia. Czyli te 4 miesiące jeszcze chyba poczekam aż wszystko trochę bardziej usiądzie.