21-07-2023, 09:48
Cześć, dorwałem nowy balon, pojemność 40-45L. I chcę zrobić wino z czarnych porzeczek, liczę na wsparcie bo mam większą wprawę z mocniejszymi nastawami od ziemniaków przez owoce i warzywa
Drożdze jakie to Bayanus G995
Pektoenzym suszony
z 1 kg porzeczki otrzymam ok 0,6 l syropu dla obliczeń przyjmuje 0,5
z 15 kg porzeczki otrzymam ok 8L soku
Celuję w wino półsłodkie/słodkie ok 17%-18%
na każdy 2,5L soku idzie 6L wody więc ja wody dam min. 15L (~1:3) łącznie z okiem będzie ok 21L
Cukier na taką ilość płynu: 7-8kg cukru
ok 9-10g Bayanus G995
I teraz pytanie do Was:
1. Czy lepiej w pojemniku fermentacyjnym (30L) wrzucić lekko zgniecione owoce, dodać z 3L wody i 2g drożdzy + Pektoenzym odczekać 2 - 3 dni, odcedzić i sok zlać do baniaka, dodać resztę wody, cukier, drodży i Pektoenzym i czekać parę miesięcy mierząc BLG, alko i smak.
2. Czy wszystko wrzucić do baniaka, po 14 dniach przecedzić (wyrzucić owoce) i następnie zlać ponownie do baniaka?
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi!
Drożdze jakie to Bayanus G995
Pektoenzym suszony
z 1 kg porzeczki otrzymam ok 0,6 l syropu dla obliczeń przyjmuje 0,5
z 15 kg porzeczki otrzymam ok 8L soku
Celuję w wino półsłodkie/słodkie ok 17%-18%
na każdy 2,5L soku idzie 6L wody więc ja wody dam min. 15L (~1:3) łącznie z okiem będzie ok 21L
Cukier na taką ilość płynu: 7-8kg cukru
ok 9-10g Bayanus G995
I teraz pytanie do Was:
1. Czy lepiej w pojemniku fermentacyjnym (30L) wrzucić lekko zgniecione owoce, dodać z 3L wody i 2g drożdzy + Pektoenzym odczekać 2 - 3 dni, odcedzić i sok zlać do baniaka, dodać resztę wody, cukier, drodży i Pektoenzym i czekać parę miesięcy mierząc BLG, alko i smak.
2. Czy wszystko wrzucić do baniaka, po 14 dniach przecedzić (wyrzucić owoce) i następnie zlać ponownie do baniaka?
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi!