Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z czarnych porzeczek 40L
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć, dorwałem nowy balon, pojemność 40-45L. I chcę zrobić wino z czarnych porzeczek, liczę na wsparcie bo mam większą wprawę z mocniejszymi nastawami od ziemniaków przez owoce i warzywa Rolleyes

Drożdze jakie to Bayanus G995
Pektoenzym suszony

z 1 kg porzeczki otrzymam ok 0,6 l syropu dla obliczeń przyjmuje 0,5
z 15 kg porzeczki otrzymam ok 8L soku 
Celuję w wino półsłodkie/słodkie ok 17%-18%

na każdy 2,5L soku idzie 6L wody więc ja wody dam min. 15L (~1:3) łącznie z okiem będzie ok 21L 
Cukier na taką ilość płynu: 7-8kg cukru
ok 9-10g Bayanus G995

I teraz pytanie do Was:

1. Czy lepiej w pojemniku fermentacyjnym (30L) wrzucić lekko zgniecione owoce, dodać z 3L wody i 2g drożdzy + Pektoenzym odczekać 2 - 3 dni, odcedzić i sok zlać do baniaka, dodać resztę wody, cukier, drodży i Pektoenzym i czekać parę miesięcy mierząc BLG, alko i smak.

2. Czy wszystko wrzucić do baniaka, po 14 dniach przecedzić (wyrzucić owoce) i następnie zlać ponownie do baniaka? 

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi!
Wersja 1 ale nie musisz drugi raz dodawać pekto do wyciśniętego soku.
Ok! dziękuję za szybką odpowiedź, a czy możesz dorzucić parę słów o drożdżach? Bayanus G995 czy lepiej drożdże redukujące kwasowość? Bo takie też mam, ale nie wiem które do wina z czarnej porzeczki lepiej dać? Bayanus jest mocny, zje cukier lekko, a z tymi redukujące kwasowość nie mam doświadczenia. I czy te proporcje przeze mnie przyjęte mają sens czy coś zmieniać?

Tak na spokojnie przeliczyłem to zgodnie z wzorem: 17 gramów na 1 % w 1 litrze.

Celuję w 25L wina o mocy ok 17%
Tabela BLG wskazuje 34BLG - 17,6% alkoholu


34 gr. x 25l. x 17,6% = 14 960, czyli około ~ 14,5 kg cukru żeby uzyskać 25 litrów wina o mocy 17%. ?
Pamiętając o cukrze w owocach to w 15kg porzeczki jest ok 1.2kg cukru.

Cholera im więcej czytam tym mniej wiem :D

Ale zrobię tak:

15KG owoców = 8L soku
15L wody
łącznie 23 L
1kg cukru zwiększa obj. o 0,6l łącznie łącznie ok 27L

przyjmuję 7,5kg cukru + 1,2Kg w owocach 8200g/17g=482g czystego alkoholu.

Łącznie 8200g cukru/17g/27l

8200g cukru/17g/23l = ~18%

dobrze liczę?
Czarna porzeczka ma bardzo wysoką kwasowość (nawet powyżej 20g/l) i aby ją zbić do pijalnej wielkości trzeba dodać sporo wody a co za tym idzie wino jest mniej ekstraktywne. W tym przypadku jak najbardziej dobre są drożdże zbijające kwasowość. Nie znam ich charakterystyki ale raczej nie dociągną do 17%. Mocne, kwaskowate i wytrawne wino jest mało pijalne. Przy czarnej porzeczce wytrawnej celował bym max 13% a jak mocniejsze to półsłodkie.
Dałem drożdże bayanusa995, jak nie wyjdzie to za rok zrobię podejście ze zbijającymi kwasowość. A powiedz proszę czy dobrze to ogarniam, wrzuciłem jakieś 15kg porzeczek, z 6 litrów wody i 3kg cukru (1kg w owocach) paczkę drożdzy, pożywkę oraz pektoenzym chcę do trzymać jakieś 5-7 dni potym zlać do gąsiora, dolać wodę i dodać kolejne 5kg cukru. Następnie trzymać kilka miesięcy czy to ma sens? czy dodawać jeszcze jakieś drożdże do tego gąsiorka z sokiem wodą i cukrem?