Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czarna porzeczka parę pytań
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam do Was parę pytań, mam nadzieję, że pomożecie

Oczytałem się forum i różnych przepisów, zrobiłem obliczenia i wygląda to tak:

wczoraj nastawiłem wino, 17kg czarnej porzeczki (oczyszczonej, przemytej) wrzuciłem do pojemnika fermentacyjnego, dolałem do tego wody tak żeby pokryła owoce na oko ok 6 litrów. Dodałem 2KG cukru + ok 1Kg w owocach, 3ml Pektoenzym, wsypałem drożdże Drożdże Bayanus G995 i pół paczki pożywki. 

Chcę żeby to postało z 5 dni i popracowało, żeby owoce puściły soki, po tych 5 dniach, chcę odzielić owoce a płyn zlać do szklanego gąsiora 40L. 

Łącznie powinno być ok 8l soku i 6L wody co daje mi 14L łącznie

Chcę dodać 10L wody i 5Kg cukru + pozostałe pół paczki pożywki łącznie da to 8Kg cukru na 24L płynu 

wedle wzoru: 8000g cukru / 17 /24L daje 19,60%  

więcej wody czy mniej cukru? co doradzacie?
Tych porzeczek, masz za mało na 40l wina, 25l było by ok. Za duże rozcieńczenie wodą, wystarczy zrobić proporcje: sok z porzeczek do syropu (woda plus cukier) na 1:2. Z tych 17kg porzeczek spokojne zrobisz 50% soku, a jak uzyskasz więcej to machniesz więcej wina np. 30l. Oczywiście nie mówię, że nie zrobisz z tego 40l jak się uprzesz, ale jakie to będzie wino…

Co do obliczeń na 40l:
17 kg porzeczek – 8l soku – 640 gr cukru (porzeczki nie są tak słodkie, żeby dały 1kg, 8 g/l przyjąłem)

19,60% wątpię, że uzyskasz, licz na 18% max.
18x17x40x=12240 gram cukru – 640 gram z porzeczek = 11600 gram, tyle wsypiesz łącznie, da to 6,96l objętości.

Woda: 40-8-6,96=25,04 litrów
Witam was.
Jak ja robiłem wino z czarnej porzeczki to;
Dawałem na 1 litr soku 1,5 litra wody.
Np. jak byś chciał wino 14% alkoholu to potrzeba 17 gram cukru.
Jak na 10 litrów wina potrzeba 2380 gram cukru.
Teraz sobie możesz policzyć jakie chcesz wino
Pozdrawiam.
Gliwice + 4 km
Eugeniusz.
Kwasy w soku z czarnej porzeczki bywa, że dochodzą do 30g/l (z 1.5l wody dostaniemy 12g/l),
co nawet jak na wino słodkie jest ciut za dużo.
(25-07-2023, 14:06)jot napisał(a): [ -> ]Tych porzeczek, masz za mało na 40l wina, 25l było by ok. Za duże rozcieńczenie wodą, wystarczy zrobić proporcje: sok z porzeczek do syropu (woda plus cukier) na 1:2. Z tych 17kg porzeczek spokojne zrobisz 50% soku, a jak uzyskasz więcej to machniesz więcej wina np. 30l. Oczywiście nie mówię, że nie zrobisz z tego 40l jak się uprzesz, ale jakie to będzie wino…

Co do obliczeń na 40l:
17 kg porzeczek – 8l soku – 640 gr cukru (porzeczki nie są tak słodkie, żeby dały 1kg, 8 g/l przyjąłem)

19,60% wątpię, że uzyskasz, licz na 18% max.
18x17x40x=12240 gram cukru – 640 gram z porzeczek = 11600 gram, tyle wsypiesz łącznie, da to 6,96l objętości.

Woda: 40-8-6,96=25,04 litrów

Gąsior ma 40L ale ja celuję w 24L płynu:

"Łącznie powinno być ok 8l soku i 6L wody co daje mi 14L łącznie

Chcę dodać 10L wody i 5Kg cukru + pozostałe pół paczki pożywki łącznie da to 8kg cukru na 24L płynu 

wedle wzoru: 8000g cukru / 17 /24L daje 19,60%"

wzorując się na Twoim wyliczeniu:

18% x 17 x 24L płynu: 7 344 g cukru łącznie.
Dodałem 2KG do owoców trochę jest w owocach, wiec teraz 5,0KG crukru rozpuszczę w ok 10L wody i połączę łącznie da to ok 24L dołoże pożywkę i zobaczymy czy winko będzie pracować. Mam nadzieję że Bayanus G995 poczuje kopa i coś wyciśnie z cukrów :)