Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Szara reneta/koksa + gruszki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wino mi sie wyśniło jak w temacie. Poproszę o opinie - co sądzicie o takiej mieszance. W wyniku ma powstać białe wytrawne wino 11-12%
Szara reneta, ok, koksa ,ma mało soku, ale ok. Z dodatkiem gruszy nie robiłem, a słyszałem gdzieś że ten owoc się nie nadaje.
Powodzenia.
Renety maja sporą kwasowość więc sok z gruszek jako dodatek jest idealny aby to zrównoważyć. Kwasowość gruszek jest minimalna.
TEQUILA, jeśli jesteś winiarzem, to wiesz że w moszczu na wino ważne jest kwasowość, cukier, taniny, aromaty, dojrzałość owoców i składanka odmian.
Nigdy nie robiłem wina jabłkowego z dodatkiem gruszki. I tu jestem sceptyczny co do tej kombinacji. Nie robiłem, być może dlatego się mylę, albo nie wiem że może być dobre.
(23-08-2023, 09:51)jawormcz napisał(a): [ -> ]Z dodatkiem gruszy nie robiłem, a słyszałem gdzieś że ten owoc się nie nadaje.

Samodzielnie jest mdły, ale tu mówimy o gruszkach jako dodatku do wina jabłkowego. Zamiast lać wodę bo mamy za kwaśne jabłka dodaje się gruszki które nie mają kwasowości.