31-08-2023, 22:18
Witam wszystkich forumowiczów 
Jakiś czas temu postanowiłem zrobić winko z dzikiej róży.
Winko wystało się w balonie ponad pół roku i ładnie się wyklarowało.
Stwierdziłem więc że je zabutelkuję.
Butelki zostały wymyte jak i potraktowane pirosiarczynem, do tego samo wino również dostało piro a korki zostały wyparzone we wrzątku.
Ostatnio sprawdziłem jak wygląda winko i o zgrozo zauważyłem dziwne kluchy w każdej z butelek, załączam zdjęcia.
https://pandemic.usermd.net/wino1.jpg
https://pandemic.usermd.net/wino2.jpg
Odkorkowałem każdą butelkę i zlałem wszystko do słoika fermentacyjnego przez sitko.
Dodam że wino w smaku jest bardzo dobre i nie czuć żeby było z nim coś nie tak.
Moje pytanie brzmi, co to za kluchy? I czy mam się czym przejmować?

Jakiś czas temu postanowiłem zrobić winko z dzikiej róży.
Winko wystało się w balonie ponad pół roku i ładnie się wyklarowało.
Stwierdziłem więc że je zabutelkuję.
Butelki zostały wymyte jak i potraktowane pirosiarczynem, do tego samo wino również dostało piro a korki zostały wyparzone we wrzątku.
Ostatnio sprawdziłem jak wygląda winko i o zgrozo zauważyłem dziwne kluchy w każdej z butelek, załączam zdjęcia.
https://pandemic.usermd.net/wino1.jpg
https://pandemic.usermd.net/wino2.jpg
Odkorkowałem każdą butelkę i zlałem wszystko do słoika fermentacyjnego przez sitko.
Dodam że wino w smaku jest bardzo dobre i nie czuć żeby było z nim coś nie tak.
Moje pytanie brzmi, co to za kluchy? I czy mam się czym przejmować?