Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z ryżu 20l
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, przychodzę do was z zapytaniem kiedy zlać wino i ile w obliczeniu będzie procent wina niestety nie posiadam cukromierza i zrobiłem według tego przepisu


Składniki na wermut - 20 l: w Wiadrze fermentacyjnym 34,5 L
4 kg ryżu
6 kg cukru
500 g rodzynek
80 g kwasku cytrynowego
50 g przypraw zioła prowansalskie
15 g kurkumy
Drożdże Uniwersalne Zamojscy do 17%
Pożywka Zamojscy

Wiec przechodzę do rzeczy, nastaw robiłem 14.09.2023 rozrobiłem 15l wody dodałem na początku 3kg cukru wszystkie składniki, po jakiś 5 godzinach juz pracowało ładnie na drugi dzień juz burzliwa fermentacja po jakiś 5-6 dniach dołałem 5l wody i 2kg cukru, przyszedł dzisiejszy dzień sprawdzam no bulgocze tak co jakiś czas 2 bulgnięcia na minute no i tak myśle ze chyba za szybko żeby zlewać wino ze składników wiec rozrobiłem 3l wody i 1kg cukru(teraz bulgocze 8-10 razy na minute wino cały czas pracuje w 20C czasami 23C) dla mnie było nie za słodkie niedobrę) a lubie słodkawe winko nie za mocno słodkie takie żeby czuć coś coś tego słodkiego, i teraz takie pytanie jaka moc wina może wyjść z tego przepisu i po jakim czasie najlepiej zlać wino?

PS: z moich obliczeń na 6 kg cukru powinno wyjść 17% wino na tych droźdzach 

17 * 20 * 17 = 5780g cukru czyli w winie zostanie jeszcze 220g cukru

dobrze obliczam?
Plus średnio 60g ze 100g rodzynek (300g razem).