Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z jabłek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie,

Ponieważ po wiśniach mam do zagospodarowania dwa balony postanowiłem je zagospodarować i zrobić moje pierwsze wino z jabłek.
Jakie gatunki jabłek polecicie? Raczej preferuje mniej słodkie, a bardziej wytrawne smaki. Jest sezon i wybór jabłek jest dość duży.

Przepis planuję wziąć ze strony Browina, ale mam pytanie jak przygotować jabłka? Jak bardzo mają być rozdrobnione i czy mają mieć środki czy skóry czy nie?

Pozdrawiam
Jabłkowe wino robi się z soku jabłkowego nie z jabłek.
(04-10-2023, 11:46)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Jabłkowe wino robi się z soku jabłkowego nie z jabłek.

No tak, ale najpierw jednak ten sok muszę zrobić, a do tego jednak potrzebne są jakieś jabłka. Może nie wyraziłem się precyzyjnie za pierwszym razem.
Pytanie o gatunek jabłek nadal pozostaje więc otwarte.
Każde jabłko nadaje się na wino ale nie z każdego wyjdzie dobre. Ogólnie najlepsze wina są z jabłek "wyrazistych" tzw o "winnym" smaku. Każde zimowe jabłko a najlepiej pomieszać kilka odmian.