Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Stow. rulez!!!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Jak mi doniesiono z Sopotu 1 miejsce zajęło wino Stefana (aronia) skupażowane umiejętnie przez Zuzannę z winem porzeczkowym DarkaRz, który to kupaż per procura wystawiała Kaśka - koleżanka Zuzanny z Malborka. Drugie miejsce zajęło moje multiowocowe wystawiane per procura przez Zuzannę.
W naszym zdekompletowanym losowo* składzie byli:
Zuzanna + Kaśka** + Tadek**
ShRon z ojcem**
STRU$

* - mnie stanęły w poprzek sprawy rodzinne, a dzidek musiał udzielać się zawodowo w weekend
** - nieforumowi i niestowarzyszeniowi tubylcy okołoparparowscy
Najpierw gratulacje dla zespolow: Zuzanna, Stefan, DarekRz oraz dla Witka za spreparowanie medalowych trunkow oraz dla reszty zalogi za godne reprezentowanie forum i stowarzyszenia.

A ile osob wystawialo swoje produkty?
I kto je ocenial, kto zasiadal w jury?

Kurcze chcialoby sie przeczytac jakies sprawozdanie...

Skrzych

Nooooo gratulacje dla wszystkich: wielkich (osiągnięciami) obecnych oraz wielkich (wkładem pracy) nieobecnych.

Krzysztof

PS Też mam mały wkład w tym sukcesie, jako że mocno trzymałem kciuki "za całokształt" :)
PS2 Niecierpliwie oczekuję relacji w wersji słowno-fotograficznej.
PS3 Dziękuję i pozdrawiam wszystkim i wszystkich :)
Uff, właśnie przyszedłem :) Sprawozdanie + zdjęcia za jakąś chwilę przygotuję.
Będą też zdjątka zrobione przez "zwyciężczynię" Kaśkę. Ale to troszkę później.
Z tego co mi doniosła Zuzanna, w GW powinno byś spore, korzystne dla stow. sprawozdanko. Cóż, należy monitorować ...
===
Ja swoją drogą dziękuję - jeśli mi wolno - ShRon'owi i STRU$'owi, którzy stanęli na wysokości zadania.
Aha, poproszę o jakiś namiar na serwer, gdzie mógłbym wrzucić zdjęcia, gdyż moja strona na friko jakoś nie chce ze mną współpracować :( Zdjęć jest ok 6 MB
Cytat:Wysłane przez Witek
Jak mi doniesiono z Sopotu 1 miejsce zajęło wino Stefana (aronia) skupażowane umiejętnie przez Zuzannę z winem porzeczkowym DarkaRz, który to kupaż per procura wystawiała Kaśka - koleżanka Zuzanny z Malborka. Drugie miejsce zajęło moje multiowocowe wystawiane per procura przez Zuzannę.
A mówiłem, że wino Stefana jest dobre(Darka porzeczka zapewne też).
To winko aroniowe jest nieprzewidywalne, albo wygrywa konkursy albo wznawia fermentację po skupażowaniu.
A Nasz Stefan spokojnie żegluje......:)
Ugh niedawno przyjechalem.
Mala uwaga z Bydgoszczy byla jeszcze Kasia, tez nieforumowa.
Co do konkursu, to sprawa wygladala tak ze stolik bydgoski wystawial 6 win.
Iza (13,5% wytrawne) , Wisnia (13% Wytrawne) , Rugosa (15%, polslodkie) - Wesolego
Mniszek lekarski (% nie pamietam, slodkie) - Rudiego Fazera
Wisniowe (15% polslodkie), Ryzowe (17% polslodkie) - Shrona.
Nistety z kazdego wina byla tylko jedna butelka. Tu pojawia sie problem gdyz po przejsciu jury i wypiciu naszych win, okazalo sie ze nie bierzemy udzialu w konkursie :placze:, no ale tego mozna bylo sie spodzieac...
W skladzie jury byl prezydent Sopotu, zona wlasciciela, sommelier i jeszcze 2 osoby. Z tego co rozmawialem z sommelierem wina ze stolika byly w czolowce. Bardzo dobrze ocenil on Rugose Wesolego, przypominalo mu ono porto, o bardzo ciekawym bukiecie. Mi osobiscie najbardziej podchodzilo winko Rudiego z mniszka REWELACJA, aczkolwiek wina Wesolego byla na prawde bardzo zacne.
Generalnei sprawy programowe nie zostaly wykonane, gdyz nie bylo chetnych do jakichs prelekcji. Glownie ludzie przychodzili sie napic i zobaczyc co sie dzieje. (wygladalo to jak jarmark, na ktorym by rozdawano darmowe kielbaski)
Uczestnikow konkursu bylo z nami 17-tu. Wina byly rozne, troche mnie zszokowaly nieklarowne, tegoroczne winka ( w tym jedno z parocentymetrowym osadem, jeszcze pracujace (BTW wygralo ono dyplom na najbardziej wybuchowy nastaw :diabelek: )). Moim zdaniem nie tedy droga. W pamieci mi jeszcze utkwil mix Witka. Bardzo ciekawe wino! Pomimo ze jeszcze swieze :D to aromaty ma bardzo ciekawe.
Nastawu nie robilismy, bo jak juz pisalem nie bylo dla kogo. Po imprezie siedzielismy przed winiarnia i degustowalismy reszte pojedynczych win. Atmosfera byla calkiem fajna, niestety kierujacy musieli sie powstrzymywac z piciem :kwasny:
To tyle krotkiej relacji, jak cos sobie jeszcze przypomne to napisze
Tak więc moi kochani czas napisać kilka słów na temat przebiegu Pierwszego Festiwalu Wina Domowej Roboty.
Impreza rozpoczęła się z małym opóźnieniem po godzinie 11. Wszyscy uczestnicy przenieśli się z winiarni do ogródka na Monciaku. Przy każdym stoliku siedziało po 2 uczestników. W sumie było coś koło 14-15 uczestników. Od nas byli następujące osoby: Zuzanna prezentująca wino Witka z owoców leśnych, Tadeusz prezentujący wino z jabłek Darka Rzosińskiego, Kasia prezentująca kupaż wina z aronii i chyba porzeczki autorstwa Darka Rz oraz Stefana. Następnymi uczestnikami byli Jakub (ShRon) + ojciec i dziewczyna (a może żona :pytajnik: ) Prezentowali całą masę win m.in. z ryżu :slinka: z wiśni, mniszka, róży... Niestety nie mogli wziąć udziału w oficjalnym konkursie ponieważ trzeba było mieć 1 butelkę dla Jury i ok 5 ltr dla publiczności. Niestety mieli tylko po jednej butelce. Konkurs publiczności polegał na tym iż po wrzuceniu 2 zł do skarbonki otrzymywało się kartkę z numerami uczestników oraz kubeczek. Trzeba było chodzić po wszystkich wystawiających się i próbować. Po wypróbowaniu należało wybrać 3 najlepsze wina i wrzucić kartkę do skrzynki. Powiem Wam, że po ogłoszeniu na Monciaku tego że za 2 zł można próbować win domowych zrobił się taki tłok i ścisk, że ciężko mi było robić zdjęcia... Niestety zainteresowanie degustacją było tak duże, że do skutku nie doszły planowane prelekcję Francuza, prelekcja stowarzyszenia no i przygotowanie pokazowego nastawu. Wg mnie wyrwało się to trochę spod kontroli i zaczęło żyć własnym życiem :big: Ludzie byli pod ogromnym wrażeniem, że samemu można wyprodukować tak pyszne wina u siebie w domu. Pytania padały dokładnie o wszystko począwszy gdzie kupić balony, drożdże po konkretne pytania dotyczące samych przepisów. Z tego co zauważyłem to ShRon prowadził dłuższe wykłady przy swoim stoliku dla ludzi, więc niech trochę o nich napisze.
W Jury zasiadali m.in. Jacek Karnowski, prezydent Sopotu, Larry Okey Ugwu, dyrektor Nadbałtyckiego Centrum Kultury, i Ola Bieniecka z ViniSfery. 1 miejsce Kryształowa Karafka (nagroda prezydenta Sopotu) oraz kosz z winami do podziału dla Darka i Stefana za 1 miejsca :spoko: Drugie miejsce dla Zuzanny oraz Witka za wino z owoców leśnych :slinka: 3 miejsce dla bliżej nieznanej ekipy z Sopotu. Po części oficjalnej przenieśliśmy się w zacisze winiarni aby konsumować specjały, które mieliśmy ze sobą. Na początek otworzone zostało wino z winogron 2003 z wielkim liściem na butelce (nie pamiętam już czyjego autostwa :glupek: ) potem dzika róża 3 Witka. Następnie jako ciekawostkę otworzyliśmy wina Pani Czesławy Zawadzkiej z Gosp. Agroturystycznego w Przychojcu. Wino z pokrzywy na które wszyscy czekali było wspaniałe!! Można tylko Pani Czesławie pogratulować no i prosić o przepis :podstep: Winko z kwiatu bzu czarnego też bardzo dobre ale doszliśmy do wniosku, że doprawienie trochę miodkiem powinno dać rewelacyjny efekt. Impreza zakończyła się ok 16 siłowaniem na rękę, śpiewami.... tylko tańców brakowało. Jeżeli gdzieś się machnąłem lub coś poknociłem to przepraszam z góry ale ilość wrażeń i % robi swoje :tancze: To tyle z placu boju.

Zdjęcia są na http://shron.org/zdj
Czy mozna proscic o zmiane praw dostepu do katalogu ze zdjeciami? Bo coz to za zdjecia, ktorych ogladac nie wolno...
NO WŁAŚNIE.
Już napisałem do Jakuba w tej sprawie, więc trochę cierpliwości :tuptup:
W oczekiwaniu na inne fotki wkleję przynajmniej tych kilka, które dostałek od Kasi (dzieki Kasiu). Poniewaz oprocz Kasi (pierwsza z lewej) nie znam na tym zdjeciu nikogo prosze o komentarze i objasnienia tych którzy tam byli:
I jeszcze (to pewnie członkowie Jury??):
Stoliczek:
Na pierwszy zdjęciu od lewej: Kasia I miejsce, Zuzanna żona Witka II miejsce, Iza Jopkiewicz z Gazety Wyborczej dyplom za najbardziej wybuchowy nastaw :) oraz koleś z dzieckim który też jakiś dyplom otrzymał ale nie pamiętam za co.
Na drugim zdjęciu Jury od lewej Jacek Karnowski prezydent Sopotu oraz Larry Okey Ugwu, dyrektor Nadbałtyckiego Centrum Kultury degustują wino Witka.
Na trzecim stolik z winami konkursowymi: owoce leśne Witka oraz jabłkowe Darka. Z prawej strony na uciętym stoliku widać kawałek zwyciezkiego nastawu aroniowo-porzeczkowego.
Coś z dzisiejszej prasy:
Zuzanna jakoś do Zuzanny niepodobna :oczy: Czyżby nowy kolor włosów :pytajnik:
Zuzanne to ja poznaje.. stoi boczkiem w kamizelce. Tzn. jest to czesc Zuzy :D

Kurcze jak czytam o naszym DarkuRz to az serce sciska z radosci ( po trochu z zazdrosci ;)). Szkoda ze o Stefanie zapomnieli.. Stowarzyszenie niech zyje!
Tak trzymac!!!
www.wino.org.pl potega jest i basta :D:D:D

POZDR K

PS
Aha serdeczne gratulacje dla ekipy ktora nas repezentowala i zajwila sie osobiscie. WIELKIE brawa!
No tak, bardziej poznawalna jest Zuzanna na tym zdjęciu ze stoliczkiem :)

Gratuluję zwycięzcom, pokonanym oraz podobnie jak KrzychoG dziękuję wszystkim, którzy godnie nas reprezentowali :spoko:
Tak przy okazji to jesteśmy zaproszeni przez właściciela winiarni na spotkanie w celu omówienia dalszej współpracy. Czekam na Witka, aż upora się z osobistymi sprawami i uderzamy :)
Gratulacje Wszytkim uczestnikom a przede wszytkim "naszym" zwycięzcom:) Serdeczne pozdrowienia
ok zdjecia sa pod: http://shron.org/zdj
Stron: 1 2