Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Młody trójniak. Dziwny posmak
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam. 
Nastawilem swój pierwszy trójniak, sycony pół godziny , 7 L blg 35.
Zadałem drożdże fermivin ls2 cerevisce bar. Bayanus 16%. Uwodnione, ładnie pracowały.
Pożywki kombi vita 0.5 g/l i dap 0.3 g/l na drugi dzien fermentacji i na piąty dzień tak samo.
Po miesiącu zalane znad osadów. Blg 10. Brak oznak fermentacji.
Po kolejnym miesiącu zalane znad osadów blg 10.

Pytam ponieważ młody miód jest lekko słony i mocno owocowy w smaku (jakby jabłkowy).
Dodam, że zapomniałem napowietrzyc brzeczkę A i Drożdże nie są desykowane do miodu jednak wynik fermentacji czyli te 10 blg jest w miarę ok. Czy ten posmak soli zniknie czy po prostu za wcześnie na ocenę chociaż dawka pożywek w porównaniu do wina wydaje się końska? Chciałbym nastawić kolejny miodek o większej objętości(tym razem na fermivin PDM) i trochę się zastanawiam czy wpływ miały pozywki czy może zestresowane brakiem tlenu drożdże?
Dodam że łączna ilość pożywek to 7 g kombi Vita browinu i 4 g DAP według zaleceń na forum. Temp. Fermentacji 18-20 stopni.
Dzięki i pozdrawiam
Przedawkowałeś pożywkę. Nie znam sposoby na "odsolenie" jak jedynie rozcieńczenie. Następna brzeczka ale bez pożywki i przy burzliwej fermentacji połączyć oba miody.
Czyli zrezygnować z jednej pożywki na przyszłość? Jak się ma więc gramatura 0,5 g/l i 0,4 dap A potem 0,5 g/l i 0,2 dap jak w przepisach? Wedlug tych wyliczeń takie ilości wychodzą. Czy dać jednorazowo pierwszą partię jednej i drugiej A z drugiej zrezygnować? Przepraszam ale mimo częstego poruszania tematu rozbieżności są niekiedy dwukrotnością.
Byłbym wdzięczny za jednoznaczną odpowiedź całkowitej ilości kombi i DAP na np. 10 l nastawić bez dzielenia na porcje.
Nigdy nie dzielę pożywki na dwie porcje. Na początku daję tyle ile zaleca producent. Jeśli dajesz różne pożywki to suma ich nie powinna przekraczać zalecanej dawki jednej. Nie można dawać kilku pożywek i każdej w zalecanej dawki bo producenci nie uwzględniają podawania kilku pożywek do jednego nastawu.

Pożywka to między innymi sole i dlatego po jej przedawkowaniu można czuć słoność.
Dzięki Boullii, już teraz czaję. Czyli na 10l nastawu jakieś 4 g dap i jakies max 3 kombi według browinu. Przesadziłem wcześniej dwukrotnie na nastawie 7l :D A przy pierwszym zlewaniu wcale tego nie czułem.

Czy gdybym próbował zamaskować ten smak np w jakimś grzańcu, to takie sole nie są toksyczne?
Chociaż patrząc na innych forumowiczów to dają takie dawki i nie narzekają na przedawkowanie. Tym bardziej że to nastaw praktycznie cukrowy bez większych ilości substancji odżywczych. 
1.Czy dawka 4 g DAP i 4 g KOMBI VITA będzie odpowiednią na czysty miod bez dodatków, 10l brzeczki?
2.Czy na miód owocowy też takie dawki czy zrezygnować z KOMBI VITA?
3. Czy minimalna dawka polecana przez producenta czyli ten 1 g dap/ 2.5l zagwarantuje pełne odfermentowanie a nastaw nie
stanie w połowie z tego powodu?

Jestem wdzięczny za wasze odpowiedzi tym bardzie,j że nastawilem 5l akacjowego z sokiem z czarnego bzu (10%). Tym razem niesycony i odpowiednio napowietrzony?. Dałem tylko 2 g DAP tak jak radzi Boullii w jednej dawce.