Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trójniaki różne - fotorelacja
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Trójniak czysty sycony 7.5 l (23.9.23)

-Miody różne rodzaje oprócz gryczanego 2.5l
-Woda 5l
-Pożywka 
-Drożdże fermivin ls2 16% (bayanusy)
-Kwasek cytrynowy na razie symbolicznie 5g

Blg startowe 35*, pożywka w dwóch dawkach, fermentował ładnie bez piany.

Zlany 22.10.23, Blg 10* po braku dalszego spadku. Zaczyna się klarować.

Kolejne zlanie 25.11.23, Blg bez zmian. W smaku lekko słodki, mocno winny, mdły. Dokwaszany będzie na kolejnym zlewaniu do wartości 2g/l kwasku.

Tak wygląda po 2 zlaniach znad osadu do damy 5l.
Reszta czyli 2l które zostały są w drugiej damie 2l na dolewkę po kolejnym zlaniu pod korek.

Dodam, że to mój pierwszy miod więc drugi raz bym nie sycił. miód miałem tegoroczny, prosto z pasieki.
Teraz miody są dobrze oczyszczone i nie ma potrzeby ich sycenia. Nie sycony miód ma więcej zdrowych enzymów i innych substancji, które niestety tracimy bezpowrotnie w procesie sycenia.
Gratuluję pierwszego miodu!


Nie trzymaj się kurczowo ilości 2g/l kwasku. Dodawaj raczej po trochę, aż będzie tobie smakował. Dodać kwasku zawsze możesz, ale w drugą stronę to już nie tak łatwo.

Te ilości kwasku bodajże jako pierwszy podał Cieślak w Domowym Wyrobie Win w 1959 roku, i tak jest to do tej pory powtarzane. Owszem, trzymajmy się tradycji, ale ostatecznie liczy się smak.
(18-12-2023, 08:18)Filcio napisał(a): [ -> ]......Blg 10* po braku dalszego spadku. Zaczyna się klarować........ W smaku lekko słodki......

Lekko słodki ? Przy 10 blg ? Albo próbka nagazowana co zafałszowało odczyt albo masz sporo z Kubusia Puchatka :)
Odczyt 2 razy sprawdzany na odgazowanej próbce. Być może mam inne wyobrażenie na temat słodyczy trójniak bo w sumie nigdy prawdziwego nie piłem :glupek: sklepowego nie liczę.
Trójniak czarny bez 6l niesycony 19.11.23

-2l miodu akacjowego
-3.5l wody
-0.5l soku z czarnego bzu NFC
-drożdże Browin PDM
-pożywka DAF i KOMBI 3g + 3g w jednej dawce 

Fermentacja przebiegała intensywnie ale bez piany. Blg startowe 34*. Temp. Fermentacji 18*C. Osad drożdżowy zbity, i jest go bardzo niewiele.
Soku dałem niewiele bo 8% około całości, sok był bardzo intensywny w smaku i aromacie, zobaczymy co z tego będzie :) 
Docelowo zlewany będzie do damy 5l i po kolejnym zlaniu ewentualnie dokwaszany.
Jakie masz Blg po miesiącu?
8 blg od kilku dni, jutro chyba zleję.
Na tę chwilę powinien mieć jakieś 15-16%. Drożdże PDM mają limit do 16% więc podejrzewam, że dla nich to już max.
Z 34 na 8 Blg to bardzo fajny przebieg fermentacji jak na trójniaka. Powinien być smaczny, nie za słodki nie za wytrawny. Mam nadzieję, że mój wiśniak też dojdzie do podobnej wartości.
Trójniak z Blg 8 to nie za słodki? Mam chyba inne wyobrażenie słodyczy i tego jaki powinien być trójniak...
Może zejdzie jeszcze o jedno oczko w dół :D smak ocenie pewnie najszybciej za rok.
Na razie nie mam żadnego porównania ani rozeznania w temacie oprócz suchej wiedzy z forum.
Trójniak czarny bez c.d. 21.12.23

Zlany znad osadu pierwszy obciąg. Big mierzone wcześniej sterylnym cukromierzem prosto w baniak 8blg.
Po zlaniu i odgazowaniu wyszło jednak 2 Blg, różnica spora, jednak wytrawny nie jest. Podejrzewam że alkohol którego jest sporo zaniża odczyt i to sporo. Smaku na razie nie chcę oceniać bo smakuje jak każdy alkohol na tym etapie produkcji.
Postanowiłem nie dosładzać, jest ok.
Osadu niewiele.
Jak Tobie smakuje to najważniejsze :spoko:
10.02.24 Czarny bez, trójniak niesycony C.d.

2 zlanie znad osadu.

BLG 1-2. W smaku kwaskowe, lekko cierpkie, półsłodkie. Aromat na razie ciezki do okreslenia, bzu nie wyczywam. Na razie nie dokwaszam możliwe że w ogóle nie będę, sok dał sporo kwasowości.

Zdjęcie zrobione 2 tygodnie po drugim zlaniu. Zaczyna się ładnie klarować.
Bardzo jasny kolor jak na czarny bez. Jaki miałeś udział bzu w stosunku do wody?
(25-02-2024, 10:22)Filcio napisał(a): [ -> ]10.02.24 Czarny bez, trójniak niesycony C.d.

2 zlanie znad osadu.

BLG 1-2. W smaku kwaskowe, lekko cierpkie, półsłodkie. Aromat na razie ciezki do okreslenia, bzu nie wyczywam. Na razie nie dokwaszam możliwe że w ogóle nie będę, sok dał sporo kwasowości.

Zdjęcie zrobione 2 tygodnie po drugim zlaniu. Zaczyna się ładnie klarować.

Ciekawy kolor, przypomniala mi sie bajka z dziecinstwa o gasiorku. (Jaka to byla?) :) U mnie po 16 miesiacach trojniaki z dzikiej rozy powoli zaczynaja klarowanie. Jednak nadal bardzo bardzo nie klarowne, koloru slomkowego. W smaku ok. 
(25-02-2024, 11:19)Doody napisał(a): [ -> ]Bardzo jasny kolor jak na czarny bez. Jaki miałeś udział bzu w stosunku do wody?

0.5l soku na 6l nastawu. Zdjęcie robione pod bardzo ostre słońce w rzeczywistości kolor ma bardziej naturalny :D faktycznie wygląda trochę jak kompot. Za jakiś rok będę powoli oceniał.
Trójniak czysty sycony C.D.

2 tygodnie po 3 zlaniu.
Blg 9-10 w smaku słodkie, zaczyna smakować coraz lepiej, wyczuwalne miodowe i kwiatowe nuty. Bardzo klarowne, chociaż jeszcze coś delikatnie zrzuca. Dokwaszone kwaskiem 1g/l i pozostawione do dalszego dojrzewania.
Ładnie się klaruje :spoko: