Trójniak czysty sycony 7.5 l (23.9.23)
-Miody różne rodzaje oprócz gryczanego 2.5l
-Woda 5l
-Pożywka
-Drożdże fermivin ls2 16% (bayanusy)
-Kwasek cytrynowy na razie symbolicznie 5g
Blg startowe 35*, pożywka w dwóch dawkach, fermentował ładnie bez piany.
Zlany 22.10.23, Blg 10* po braku dalszego spadku. Zaczyna się klarować.
Kolejne zlanie 25.11.23, Blg bez zmian. W smaku lekko słodki, mocno winny, mdły. Dokwaszany będzie na kolejnym zlewaniu do wartości 2g/l kwasku.
Tak wygląda po 2 zlaniach znad osadu do damy 5l.
Reszta czyli 2l które zostały są w drugiej damie 2l na dolewkę po kolejnym zlaniu pod korek.
Dodam, że to mój pierwszy miod więc drugi raz bym nie sycił. miód miałem tegoroczny, prosto z pasieki.
Teraz miody są dobrze oczyszczone i nie ma potrzeby ich sycenia. Nie sycony miód ma więcej zdrowych enzymów i innych substancji, które niestety tracimy bezpowrotnie w procesie sycenia.
Gratuluję pierwszego miodu!
Nie trzymaj się kurczowo ilości 2g/l kwasku. Dodawaj raczej po trochę, aż będzie tobie smakował. Dodać kwasku zawsze możesz, ale w drugą stronę to już nie tak łatwo.
Te ilości kwasku bodajże jako pierwszy podał Cieślak w Domowym Wyrobie Win w 1959 roku, i tak jest to do tej pory powtarzane. Owszem, trzymajmy się tradycji, ale ostatecznie liczy się smak.
(18-12-2023, 08:18)Filcio napisał(a): [ -> ]......Blg 10* po braku dalszego spadku. Zaczyna się klarować........ W smaku lekko słodki......
Lekko słodki ? Przy 10 blg ? Albo próbka nagazowana co zafałszowało odczyt albo masz sporo z Kubusia Puchatka
Odczyt 2 razy sprawdzany na odgazowanej próbce. Być może mam inne wyobrażenie na temat słodyczy trójniak bo w sumie nigdy prawdziwego nie piłem
sklepowego nie liczę.
Trójniak czarny bez 6l niesycony 19.11.23
-2l miodu akacjowego
-3.5l wody
-0.5l soku z czarnego bzu NFC
-drożdże Browin PDM
-pożywka DAF i KOMBI 3g + 3g w jednej dawce
Fermentacja przebiegała intensywnie ale bez piany. Blg startowe 34*. Temp. Fermentacji 18*C. Osad drożdżowy zbity, i jest go bardzo niewiele.
Soku dałem niewiele bo 8% około całości, sok był bardzo intensywny w smaku i aromacie, zobaczymy co z tego będzie
Docelowo zlewany będzie do damy 5l i po kolejnym zlaniu ewentualnie dokwaszany.
Jakie masz Blg po miesiącu?
8 blg od kilku dni, jutro chyba zleję.
Na tę chwilę powinien mieć jakieś 15-16%. Drożdże PDM mają limit do 16% więc podejrzewam, że dla nich to już max.
Z 34 na 8 Blg to bardzo fajny przebieg fermentacji jak na trójniaka. Powinien być smaczny, nie za słodki nie za wytrawny. Mam nadzieję, że mój wiśniak też dojdzie do podobnej wartości.
Trójniak z Blg 8 to nie za słodki? Mam chyba inne wyobrażenie słodyczy i tego jaki powinien być trójniak...
Może zejdzie jeszcze o jedno oczko w dół
smak ocenie pewnie najszybciej za rok.
Na razie nie mam żadnego porównania ani rozeznania w temacie oprócz suchej wiedzy z forum.
Trójniak czarny bez c.d. 21.12.23
Zlany znad osadu pierwszy obciąg. Big mierzone wcześniej sterylnym cukromierzem prosto w baniak 8blg.
Po zlaniu i odgazowaniu wyszło jednak 2 Blg, różnica spora, jednak wytrawny nie jest. Podejrzewam że alkohol którego jest sporo zaniża odczyt i to sporo. Smaku na razie nie chcę oceniać bo smakuje jak każdy alkohol na tym etapie produkcji.
Postanowiłem nie dosładzać, jest ok.
Osadu niewiele.
Jak Tobie smakuje to najważniejsze
10.02.24 Czarny bez, trójniak niesycony C.d.
2 zlanie znad osadu.
BLG 1-2. W smaku kwaskowe, lekko cierpkie, półsłodkie. Aromat na razie ciezki do okreslenia, bzu nie wyczywam. Na razie nie dokwaszam możliwe że w ogóle nie będę, sok dał sporo kwasowości.
Zdjęcie zrobione 2 tygodnie po drugim zlaniu. Zaczyna się ładnie klarować.
Bardzo jasny kolor jak na czarny bez. Jaki miałeś udział bzu w stosunku do wody?
(25-02-2024, 10:22)Filcio napisał(a): [ -> ]10.02.24 Czarny bez, trójniak niesycony C.d.
2 zlanie znad osadu.
BLG 1-2. W smaku kwaskowe, lekko cierpkie, półsłodkie. Aromat na razie ciezki do okreslenia, bzu nie wyczywam. Na razie nie dokwaszam możliwe że w ogóle nie będę, sok dał sporo kwasowości.
Zdjęcie zrobione 2 tygodnie po drugim zlaniu. Zaczyna się ładnie klarować.
Ciekawy kolor, przypomniala mi sie bajka z dziecinstwa o gasiorku. (Jaka to byla?) U mnie po 16 miesiacach trojniaki z dzikiej rozy powoli zaczynaja klarowanie. Jednak nadal bardzo bardzo nie klarowne, koloru slomkowego. W smaku ok.
(25-02-2024, 11:19)Doody napisał(a): [ -> ]Bardzo jasny kolor jak na czarny bez. Jaki miałeś udział bzu w stosunku do wody?
0.5l soku na 6l nastawu. Zdjęcie robione pod bardzo ostre słońce w rzeczywistości kolor ma bardziej naturalny faktycznie wygląda trochę jak kompot. Za jakiś rok będę powoli oceniał.
Trójniak czysty sycony C.D.
2 tygodnie po 3 zlaniu.
Blg 9-10 w smaku słodkie, zaczyna smakować coraz lepiej, wyczuwalne miodowe i kwiatowe nuty. Bardzo klarowne, chociaż jeszcze coś delikatnie zrzuca. Dokwaszone kwaskiem 1g/l i pozostawione do dalszego dojrzewania.
Ładnie się klaruje