Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jezyna + śliwka + do smaku ciut jabłek i czeremchy..
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam zamiar zrobic takie winko :

ok. 7 kg jeżyn
ok. 7 kg śliwek
ok. 1 kg jabłek
ok. 0,5 czeremchy

Wszystko ma mieć razem 20 l, i siedzieć w baniaku 25 l.
Najchętniej zrobiłbym z samych jeżyn - ale baniaków wolnych brak :(

Czy to dobre proporcje, i czy smak będzie wg Was zadowalający?
Może zamiast takich proporcji, zrobię tak :

okolo 7 kg jeżyn
okolo 5 kg czarnego bzu

Jaka mieszanka wydaje się lepsza? Czy będzie burzliwie fermentowała?
Nastawilem juz md na tokaju 22 z powodu braku innych drozdzy - czy bedzie dobry na wino jezynowo-bezowe?
tokay to raczej do win białych, ale tez będzie, celuj tak na 14% i daj wiecej jezyn, mniej bzu, po za tym zawsze robie osobno i oba sa super, wiec i mieszanka bedzie pewnie dobra
tokaj juz ma dzisiaj 3 dzien i wrze w butelce ;) Jutro nastawie calosc :)
Moje doświadczenia z czeremchą są zniechęcające, dała piękny kolor, ale poważnie i na niekorzyść zmieniła smak, wino stało się bardzo cierpkie z nutką goryczy. Zasmuciło mnie to bardzo, bo liczyłem na ten owoc, jest dostępny (piekielnie żmudny w zbieraniu) może ktoś ma inne doświadczenia w tej kwestii, proszę o podpowiedź jak uniknąć cierpkiego smaku cukier go nie maskuje dosładzanie wina niewiele zmienia