Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: A co TY zrobiłeś dla wina w 2004 roku?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Cytat:Wysłane przez Wesoly
Po prostu trzeba odkwasić wodorowęglanem wapnia....

Ups, chyba wodorowęglanem potasu... [/quote]

Hej to w koncu sie zdecydujcie :glupek: bo ja sie na chemi znam kiepsko, a boje sie pustego wina bo pilem takie ostatnio i wiecej wole nie probowac :pomocy:
Pozdrawiam
Węglanem wapnia, na pewno.
Forum znalazłem jakoś w połowie roku i nastawiłem:
15 litrów pysznego wiśniowego
25 litrów ryżowo-rodzynkowego które dzielnie pracuje
25 litrów winogronowego niestety poszło w kanał ( labruska :( a tyle się o tym naczytałem i nie posłuchałem :) )
Cytat:Wysłane przez nafciarz

25 litrów winogronowego niestety poszło w kanał ( labruska :( a tyle się o tym naczytałem i nie posłuchałem :) )

Słuchaj. Katastrofa. Trzeba było z nim uczynić rzecz niewypowiedzianą, tzn. tuning - płynu oczywiście.

Podstawa, to podrasować silnik. :diabelek:
No niestety wątpliwy aromat zrobił swoje i nie dałem rady się przemóc:ysz: chociaż w innych okolicznościach to kto wie :fajka:
Od 13-stu lat przeskadzają mi butelki z deserowym winem wieloowocowym jest bardzo klarowne, ponoć wyśmienite - tak mówią panie . Ja niestety ....... uwielbiam czerwone wytrawne, które zawsze mi się kończy.
To ja też się pochwalę, a co!
15l wina z porzeczek (czarne +czerwone)
15l ryżowego
35l winogronowego
Wina zacząłem robić w tym roku i korzystając z okazji dziękuję wszystkim kolegom winiarzom za pomoc. Gdyby nie to forum pewnie moje plany zrobienia winka spaliły by na panewce a tak juz 3 nastawy były a ja wciąż mam ochotę na więcej ;)
U mnie w tym roku dzialo sie tak:
25l poczeczkowo-wisniowego
24l jabłkowo-winogronowego
20l jabłkowo-porzeczkowo-sliwkowego
10l porzeczkowego
10l gronowego:cool:
5l miodu pitnego;)

Mam zamiar robic teraz jakies inne wino ale nie wiem jakie: mysle nad sake lub jakims z daktyli i fig:)Ale to juz bedzie w 2005roku.
14 galonow wytrawnego z czarnych winogron,
12 galonow porzeczkowego,
pozatym, to tylko nalewki ( jalowcowka, pigwowka, jarzebiak, zubrowka, lemongrass vodka,wisniak , sliwowica, a jeszcze przed koncem roku nastawiam Boonekamp ( mam wreszcie wszystkie skladniki).
No i oczywiscie sporo wina w tym roku wypilem, z cala pewnascia wiecej niz zrobilem i bardzo sie wstydze.
Przyrzekam poprawe.
W tym roku zrobiłem:
- daktylowe 25l
- z winogron 17l
- ryżowe 35l
- gruszkowe 22l
- z kiwi 42l
i najciekawsze herbaciano-rodzynkowo-figowo-śliwkowe 15l ;)
To ja się też troszeczkę pochwalę. Nie jest tego za dużo ale jest.
25l wiśnia
10l z winogron
10l czarna pożeczka
5l kwiat czarnego bzu - obrzydlistwo!!!
ja robie wino od tego roku . na poczatku zrobilem wisniowe (10 l), szybko zostalo wypite, puizniej nastawilem jabkowe, dokupilem baniaczek 5l, zroiblem dzika roza tam. zkuparzykwoalem oba, szykuej sie na kupbo 15 l i zrobienie tam ryzowoe z dodatkiem ziol. to po nowym roku wiec na nmowy rok ebdize, bedzie jeszcze 2 tym 5 litrowym rodzynkowe chyba
moje osiagniecia tegoroczne :
kwiat czarnego bzu 8 l
wisnia 8l
miod trojniak agrestniak 8l
wino miodowe + borowka + czarna porzeczka 8l
truskawka 8l ( z tym fantem to nie wiem co zrobic chyba :nie_powiem:
glog 35l
suszona dzika roza 35l
dzika roza + 15% tarnina 35l
owoc czarny bez 8l
wermut ( na srednio udanerj rodzynce ) 6l
kwiat mniszka lek 5l - totalna porazka
kwiat czarnego bzu + suszona dzika roza - 7l ( experyment)
no i to by bylo na tyle
WITAM. Ja również troszkę w tym roku działałem a mianowicie:
40 l ryżowo-rodzynkowe
10 l rodzynkowe
12 l z soków kartonowych(wiśnia i czarna porzeczka)
50 l wiśnia, czarna porz. i trochę jagód
25 l czer. porz. czarna porz i czarne jagody
25l dzika róza
i to byłoby na tyle.
Ja mam tylko jeden dziesiecio litrowy balonik a w kolejności było tak:
- 10l. wilekiej porażko mojego ojca (nawet niewiem z czego) - sam to musiał wybic bo nik inny tego niechciał pić
- 10l. Przepyszne sliwkowem z niewielkim dodatkiem ciemnych winogron, (wyszło pół wytrawne) ale takie pyszne że po tygodniu od zlania do butelek połowy juz niema (oczywiście to winko robiłem ja :big: )
- 10 l. jeszcze przed sylwestrem nastawie rodzynkowe ale to raczej trzeba liczyć raczej jako rocznik 2005
w ogóle zacząłem je robić!!! to mój sukces.
ukończone:
30 l rodzynkowego (wytrawne)
45 l wiśniowego (wytrawne) - poszło na podłogę z balonem
15 l wiśniowego (półsłodkie)
15 l kwiatu czarnego bzu (półwytrawne)
30 l ryżowo-ziołowego (wytrawne ...a teraz muszę słodzić)
nastawy:
30 l jabłkowo-pomarańczowego z kartonów Hortexu (wytr.)
30 l kiwi (półwytrawne)
25 l winogronowo-głogowego (z dodatkiem miodu i czarnego bzu - półsłodkie)
15 l głogowego (wytrawne)
30l wisniowo sliwkowego
4l wieloowocowe
4l trojniaka jagodowego
4l selerowego (nie polecam)
4l winogrono
I tata zrobil okolo 30l gronowego tylko przepis wzial na truskawke i nie wyszlo
Cytat:Wysłane przez Eswemenasja
I tata zrobil okolo 30l gronowego tylko przepis wzial na truskawke i nie wyszlo

A to dopiero Tata. Może chciał uzyskać półprodukt na inne specjały? :)
Za uzyskiwaniem polproduktu to ja agituje w rodzinie wino przypadkiem sie zepsulo poza tym nie mamy sprzetu :( a tak z okazyi korzystajac czy nie wiecie czegos jakoby przepisy dotyczace przemilczanych tematow mialy sie zmienic umozliwiajac nam pedzenie (dla cenzury - chodzi o pedzenie do sklepu tuz przed zamknieciem) Gdzies juz o tym napomknalem ale zapomnialem gdzie).
a ja dopiero teraz zaczalem robic wina - i niech miazsz bedzie ze mna :P
Z koniowym uporem dokonałem dzieła:
20 l ryżowego
10 l truskawkowego
20 l wiśniowego
10 l jabłkowego
10 l głogowego
25 l winogronowego
3 l różanego (eksperyment)

Trzy pierwsze w zasadzie ukończone, dojrzewają, stopniowo zmniejszają swoją objętość a kolejne jeszcze choć niewiele pykają a ja czekam.
jako nowicjusz to specjalnie nie ma się czym chwalić dojrzewa jabłkowe moje piersze w życiu w smaku wytrawne i dające siię nawetm pić mnie smakuje, gdzieś z 18 litrów z 8 l z ryżu z rodzynkami ale niewiem co zniego będzie bo mętne że aż, a już z 2 miesiące stoi , no i ostatnie z róży ale popełniłem parę błedów jeszcze wtedy nieczytałem forum i też niewiem jakie będzie a jest go tak z 16 l zobaczymy
Ja w tym roku skromniej, ale też i gorzej, nie wiem, czy to wina owoców, ale wina źle się klarują i maja za dużo kwasu - podejrzewałem już wodę, bo zmienili nam ujęcie, ale znajomy który tam pracuje zapewniał mnie, że woda jest z ponad 100 letniego ujęcia i dobiega do 75m pod ziemię). Ale do konkretów:

Dzika Różna - 110l (na wytrawne, 13%)
Ryż (różne opcje) - 120l (pół-wytrawne i pół-słd., 13-15%)
Żyto - 40l (wytrawne, 13%)
Mlecz - 15l (już wypite :))
Płatki róży - 15l (słodkie, 16%)
Rodzynkowe + mięta - 10l (eksperyment -całkiem, całekim...)
Rodzynkowe + owoce leśne - 20l (eksperyment)
Czereśnia - 25l (wytrawne, 13%)
Wiśnia - 50l (15%, pół-wytrawne)
Czarny bez - 40l (wytrawne, 12-13%)

Jeszcze trochę na półkach leży, a i w balonikach coś się znajdzie, żytko dzisiaj będzie próbowane po raz 1!
120 l ryżowego ... - faktycznie winiarski majster :spoko:
Stron: 1 2 3