Czesc - tutaj nowy z Krakowa
Mam pytanko - jako ze sezon na jablka w pelni, chce czesc z nich przetworzyc na winko
Chce nastawic 25 litrowy balon - mam na to okolo 20kg jablek ktore chce w jakis sposob przerobic na sok.
Jako ze moja sokowirowka prawie juz umiera, zastanawiam sie czy by nie mozna cwiartek jablek z wykrojonymi srodkami wrzucic do robota kuchennego (jest tam taki dosyc spory garnek z wirujacymi w srodku nozami - jak wrzucam np ziemniaki to szybko powstaje z nich praktycznie gladka masa)? Pozniej planuje dolac troche wrzatku, jak wystygnie odcisnac przez szmatke do balona, dodac MD i tak niech sobie fermentuje.
To co zostanie po odcisnieciu chce zalac znowu wrzatkiem i zostawic na pare godzin, pozniej znowu przecisnac przez szmatke i dodac sok do reszty juz w balonie.
Co sadzicie o takie procedurze i wykorzystaniu robota kuchennego? Jakies sugestie?
BTW: czytalem o kalkulatorze cukier/woda/owoce - gdzie go mozna znalezc, ew. jak liczyc?
Wrzatkiem to sparz jabłka w całości, a nie pulpę, bo będziesz miał smak kompotu. jeśli chcesz wyciskać zmiksowane jabłka, to życzę zdrowia... Najlepszy sposób to, niestety, sokowirówka.
Nie wiem, jaki efekt przyniesie fermentacja w miazdze, nie próbowałem. Może ktoś już to robił?
Cytat:Wysłane przez INRO
Wrzatkiem to sparz jabłka w całości, a nie pulpę, bo będziesz miał smak kompotu
No kurcze
To zeby wrzatkiem zalac wzialem z przepisu "trzymaną miazgę zadajemy odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu zaczynem drożdży"
Wyjdzie z tego kompot?
Zawsze tam gdzie wrzątek może powstać kompot, a raczej powinien powstać
Możesz te posiekane jabłka potraktować pektopolem, a później odcisnąć. Najefektywniej byłoby przy pomocy praski, ale możesz spróbować przez płótno (będą przecież mocno zmiażdżone).
Cytat:Wysłane przez Agnieszka
Zawsze tam gdzie wrzątek może powstać kompot, a raczej powinien powstać
Czyli jak po kolei?
Zmiksowac, dodac MD, dodac wode (przegotowana ale chlodna), poczekac jeden dzien, wycisnac przez sciere, zalac znowu woda, poczekac pare godzin, wycisnac przez sciere?
Pytanko: w ktorym momencie (i ile) dodawac cukru? I ile za kazdym razem dodac wody do pulpy?
Czyli tak:
- zmiksować,
- dodać pektopol,
- wymieszać
- zostawić na 12 godzin
- odcisnąc
- wywalić wytłoki
- dodać wodę lub nie (w zależnosci od przepisu)
- dodać MD, pożywkę, cukier (w jednej lub dwóch porcjach - w zalezności od planowanej mocy wina)
- fermentować
- i dalej jak każde wino...
Cytat:Wysłane przez Agnieszka
Czyli tak:
- zmiksować,
- dodać pektopol,
- wymieszać
- zostawić na 12 godzin
- odcisnąc
- wywalić wytłoki
- dodać wodę lub nie (w zależnosci od przepisu)
- dodać MD, pożywkę, cukier (w jednej lub dwóch porcjach - w zalezności od planowanej mocy wina)
- fermentować
- i dalej jak każde wino...
Dzieki
To jeszcze musze gdzies pektopol kupic i robie winko
Ja robiłem w miazdze przez 1 dzień dokładnie jak na stronie głównej było przepisane. Potem wyciskałem przez szmatkę i wszystko było ok z wyjątkiem klarowania które trwało chyba z pół roku, nawet po zastosowaniu klarowinu.
Cytat:Wysłane przez INRO
jeśli chcesz wyciskać zmiksowane jabłka, to życzę zdrowia...
Polecam metalowa praske do ziemniakow wylozona w srodku materialem - koszt w ikea 40 zeta i calkiem niezle sie sprawuje
Oczywiscie raczej do detalicznych niz hurtowych ilosci soku
Masz na myśli litr soku? W miarę czystego soku? Ze zmiksowanych jabłek???
Mnie chodziło o relację pomiędzy ręcznym, a mechanicznym otrzymywaniem soku jabłkowego.
Taka praska przydaje sie również, nie powiem...
Cytat:Wysłane przez INRO
Masz na myśli litr soku? W miarę czystego soku? Ze zmiksowanych jabłek???
Mnie chodziło o relację pomiędzy ręcznym, a mechanicznym otrzymywaniem soku jabłkowego.
Taka praska przydaje sie również, nie powiem...
Wczoraj przecisnalem przez taka praske (z duzym samozaparciem, nie powiem
) prawie 12 litrow soku
Ale to byl hardcore, chyba ze dwie godziny przeciskalem
Cytat:Wysłane przez marcinp
...z duzym samozaparciem...
O to chodzi, żeby nie mieć zaparć...
Cytat:O to chodzi, żeby nie mieć zaparć...
Po winie jablkowym sprawa jest mocno ulatwiona
A tak powaznie to wieczorem wlalem sok i rozpuszczony w wodzie cukier do balona, dodalem konkretna MD i po poludniu nastepnego dnia juz konkretnie bulkalo
Poczekam ze dwa dni, przepuszcze reszte jablek przez sokowirowke, dodam reszte cukru i doleje do balona