Witam!
Mam pytanie odnosnie kupazowania. Otuz czy skupazowanie dwoch win z owocow A i B daje takie same walory smakowe jak sfermentowanie razem owoców A i B. Oczywiscie zakladamy ze wina A i B Zrobione sa na taka sama moc i slodkosc.
Nara!
Nie - przeważnie daje zupełnie inne walory smakowe. Czasami wino skupazowane i długo harmonizujace sie po kupazu jest podobne do wina z mieszanki owoców. Kupaz przede wszystkim daje mozliwość świadomego doboru proporcji - przy fermentacji nigdy nie wiadomo, który owoc zdominuje -może powstac też wypadkowa nie podobna zupelnie do zadnego ze składników.
Dokładnie jak Darek mówi-dodatkowo jeszcze dodam iż po kupażu zdarza się czasem to iż dwa stabilne winka użyte jako składniki dają winko niestabilne i mętne wymagające niejednokrotnie długiego czasu dla stabilizacji-polecam zawsze robienie próbek zanim zechcesz zmieszać większe ilości
Pozdrawiam
zasadniczo KUPAŻOWANIE - to mieszanie gotowych win w celu polepszenia ich wartości - smakowych, wzrokowych etc.