Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: "Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" Zdzisław T. Nowicki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nowicki Zdzisław T.: "Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy", Wydawnictwo Galion sp. z o.o., 2002
http://wysylkowa.pl/ks273722.html
Przeglądałem sobie powyższą książeczkę i jest tam przepis:
Spirytus z cukru
1,7 kg cukru 1 I wody 100 g melisy 70 g drożdży
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać melisę, a gdy tem¬peratura roztworu osiągnie 25°C, dodać drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody i fermentować 5-6 dni, w odpowiednie) większym naczyniu. Po tym czasie przefermentowana brzeczka go¬towa jest do destylacji. Wydajność spirytusu ok. 1,5-2 1, o mocy 60-70°, który może służyć do sporządzania nalewów, innych wó¬dek gatunkowych lub do bezpośredniego spożycia, po rozcieńcze¬niu wodą do 40°.

jak z około 2l zacieru można uzyskać ok.1,5-2l spirytusu o mocy 60-70%
napewno 1 L wody? z 1.7 kg cukru to bedzie ciezko zeby taka mieszanka ruszyla, i jeszcze przerobila w 6 dni?? :hahaha: (chociaz piekarskie czasem cuda potrafia zdzialac :diabelek: )

raczej pasuje 10L wody, to by bylo 170g cukru/L=10%, a potem 10Lx10%/60%=1.6L 60% spirytusu.
Cytat:Wysłane przez gorzkim
... 100 g melisy ...

Melisa - Melasa według autora jeden ch......:nie_powiem: pardon zagalopowałem się :).
Przepis doprawdy abstrakcyjny, z cyklu alchemia domowa.

Pozdrawiam
Fester