11-12-2004, 20:20
Artykuł z dziennika zachodniego.
Przodkowie dzisiejszych Chińczyków już na 7 tys. lat pne robili wino. Dowody na to właśnie odkryli naukowcy amerykańscy. Ludzie z neolitu byli pierwszymi znanymi na świecie, którzy raczyli się alkoholem. Wcześnie uważano że pijana historia cywilizacji ludzkiej zaczęła się blisko 7500 lat temu w Iranie. Tam właśnie w hajji Firuz Tepe natrafiono na naczynia służące do fermentacji. Dr Patrick McGovern z univestity of Pensylvania po testach laboratoryjnych ceramiki odkopanej w wiosce Jiahu prowincji Henan jest już pewien że trzymano w niej napoje ze sfermentowanego ryżu, miodu winogron lub głogu. McGovern poddał także analizie próbki wina sprzed 3000 tys lat zachowanego do dzisiaj w hermetycznie zamkniętym naczyniu z brązu znalezionym w krypcie grobowej z dynastii Shang. Korek uszczelniła cienka warstwa patyny, która chroniła płyn w środku rpzed dostępem powietrza.
Wino okazało się bardzo klarowne, o ładnym kolorze i mocnym aromacie, nieco podobnym do zmywacza do paznokci. McGovern twierdzi jednak że pierwsze wrażenia węchowe niosły zapachową nutę kwiatową. Starożytne wino było przyprawiane ziołami kwiatami i żywicą drzew naczynia z nim wkładano do grobów grzebanych dostojników. Jeden ze słojów zawierał napój o zapachu piołunu co sugerowałoby że już kilka tyś lat temu ludzie pijali wódkę znaną dzisiaj jako absynt
Przodkowie dzisiejszych Chińczyków już na 7 tys. lat pne robili wino. Dowody na to właśnie odkryli naukowcy amerykańscy. Ludzie z neolitu byli pierwszymi znanymi na świecie, którzy raczyli się alkoholem. Wcześnie uważano że pijana historia cywilizacji ludzkiej zaczęła się blisko 7500 lat temu w Iranie. Tam właśnie w hajji Firuz Tepe natrafiono na naczynia służące do fermentacji. Dr Patrick McGovern z univestity of Pensylvania po testach laboratoryjnych ceramiki odkopanej w wiosce Jiahu prowincji Henan jest już pewien że trzymano w niej napoje ze sfermentowanego ryżu, miodu winogron lub głogu. McGovern poddał także analizie próbki wina sprzed 3000 tys lat zachowanego do dzisiaj w hermetycznie zamkniętym naczyniu z brązu znalezionym w krypcie grobowej z dynastii Shang. Korek uszczelniła cienka warstwa patyny, która chroniła płyn w środku rpzed dostępem powietrza.
Wino okazało się bardzo klarowne, o ładnym kolorze i mocnym aromacie, nieco podobnym do zmywacza do paznokci. McGovern twierdzi jednak że pierwsze wrażenia węchowe niosły zapachową nutę kwiatową. Starożytne wino było przyprawiane ziołami kwiatami i żywicą drzew naczynia z nim wkładano do grobów grzebanych dostojników. Jeden ze słojów zawierał napój o zapachu piołunu co sugerowałoby że już kilka tyś lat temu ludzie pijali wódkę znaną dzisiaj jako absynt
