Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jak długo miód jest przydatny do spożycia?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nie chodzi o miód pitny tylko jeszcze nie przetworzony. Był szczelnie zmknięty w słoiku, barwa bardzo ciemna prawie "kawowa". W smaku lekko gorzkawy, a leżał tak podobno ok. 15 lat. Mam zamiar na nim zakombinować jakiś trójniaczek...
Jesli byl przechowywany w dobrych warunkach i szczelnie zamkniety to nadaje sie jeszcze do spozycia. Barwa i smak miodu zaleza od tego jaki to jest miod, z tego co napisales pewnie jest to miod gryczany, poniewaz jest ciemny i troszke gorzkawy.
Teoretycznie miód ma 3 lata przydatności do spożycia. A to dlatego, że polskie przepisy nakazują, aby każdy produkt miał określony taki termin. W praktyce jest tak, że jeśli miód był szczelnie zamknięty, nie dostała się do niego woda (bo jest bardzo higroskopjny) i nie rozpoczął się proces fermentacji, anie też nie czuć w nim obcych zapachów (np. jakiegoś odoru smarów, kiszonych ogórków czy czegoś takiego) to można go zjeść nawet po kilkudziesięciu latach.
Dawniej miód był używany jako substancja konserwująca.
Podobno w jakiejś piramidzie znaleziono naczynie z miodem i był zdatny do spożycia, ale tam właśnie były sprzyjające warunki, mała wilgotność powietrza i żadnych obcych zapachów (poza mumią :))
Znajomy pszczelarz mowil mi , ze miod szczelnie zamkniety moze byc zdatny do spozycia nawet po 20 latach, jednak do sycenia miodow absolutnie nie poleca. Najlepsze miody pitne (mead) sa ze swiezego miodu.
Hmm. Możliwe, że znajomy ma rację, ale czy mógłby wyjaśnić dlaczego? Jeśli nie stracił swoich właściwości mimo tak długiego czasu przechowywania to wydawało mi się, że i na napitek można go przerobić.
Musze go zapytac. A miodzik napewno mozna zrobic, tylko pytanie - czy dobry.
Cytat:Wysłane przez Pigwa
...miod szczelnie zamkniety moze byc zdatny do spozycia nawet po 20 latach, jednak do sycenia miodow absolutnie nie poleca.

Hmm, to w takim przypadku koniecznym jest nastawienie niesyconego :diabelek:

Crazy_Cat:

Jeśli nie wyczuwasz żadnych obcych, niepokojących zapachów (Mach juz o tym wspominał), to czemu nie spróbować. Nie wiem ile tego miodu masz, ale można spróbować postawic taki mały nastawik - szybki czwórniaczek, aby w razie niepowodzenia nie było bardzo żal. Zrobisz i zobaczysz czy miód się nadaje, tak na sucho to szkoda deliberować :spoko:
I tak chyba zrobię. Miodu mam pół litra, więc muszę jeszcze drugie pół dokombinować, bo najmniejsze naczynie jakie posiadam, a nadaje się do fermentacji ma 3,5 l. Zrobię trójniaczka, myślałem o owocowym, z sokiem jabłkowym i odrobiną cynamonu przy syceniu...
Mam duzo dobrego soku z domowych malin. Czy moznaby go uzyc do trojniaka. Nigdy nie probowalem. Moze ktos mi podpowie.
Jak najbardziej - będziesz miał wtedy miód owocowy - maliniak :slinka:
Choć do wyrobu miódów owocowych lepiej jest używać świeżego moszczu, to jeśli już masz taki sok zrobiony, to warto spróbować. :spoko:
OK. Sprobuje, bo z malinami jeszcze nigdu nie robilem.