Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Używać drożdzy uniwersalnych?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stosujecie do wszelakich win drożdze uniwersalne czy lepiej radzicie używać konkretne drożdze do konkretnego wyrobu jak w przepisach?
Jeśli akurat nie używam drożdży typu AnKA, to najczęściej stosuję dwa gatunki drożdży: Tokay do win mocnych, Sauternes do win słabszych.
Do win owocowych daję zwykle Uniwersalne mimo, że zwykle robię wina +-12%. Do (wino)gronowych - odpowiednie dla danego rodzaju wina.
Ja jeszcze nie robiłem na drożdżach uniwersalnych zawsze dostosowuje drożdże do wina które nastawiam
ja zrobilem z uniwersalnych biowinu i matka po trzech dniach byla w samiuski raz do wlania do nastawu mimo, ze temperatura roznila sie troche od minimum :chytry:, pracowala bardzo ladnie:)
Cytat:Wysłane przez mlodyabc
Stosujecie do wszelakich win drożdze uniwersalne czy lepiej radzicie używać konkretne drożdze do konkretnego wyrobu jak w przepisach?

polecam tabele:
Hej,
Mam pytanie to tej tabelki. Czy te procenty to maksymalne poziom alkoholu jakie drozdze sa w stanie wytrzymac? Tzn czy pozniej pdaja?
TEORETYCZNIE taaak...
Chociaż czasami ,nie padają.
To tak teoretycznie ile więcej mogą pociągnąć?
Robiłem dwa nastawy na drożdżah biowinu "burgund" w pierwszym nie liczyłem % jeszcze nie wiedziałem co i jak. Do rzeczy, pierwszy nastaw ma większa moc odczuwalną ( aż grzeje ) od drugiego celowanego na 14-15%. Pierwszy nastaw dosładzałem do smaku robiło się mało słodkie to dodawałem automatycznie syrop i to w krutkim czasie, ostatnie dosłodzenie po 8 dniach, a i nastaw startował z blg ( szacunkowym ) 28blg. Drugi nastaw start 22blg i pierwsze dosładzanie blg 10 a potem jak spadło do 4blg. Chodzi o to, że pierwszy nastaw robiłem organoleptycznie i bez jakiegokolwiek doświadczenia i wyszedł mocniejszy od drugiego choć drożdże same zakończyły fernentacje. Pierwszy szacuje na 17% a drugi na 14%. Co wpływa na rozbierzności? Temperatura była podobna w obu nastawach tylko były one inaczej dosładzane i poczontkowy start był inny. A w drugim mniej dałem porzywki bo było mniej nastawu jakieś 10l.
Sam sobie odpowiedziałeś.... drugi nastaw liczyłeś i celowałeś w 14 % i tyle wyszło. Drugi na smaka do słodkości to i drożdże padły z % i wysiągnęły max.

Co do uniwersalnych, stosowałem je do wieloowocowego winka i jest ok. ok 17 % wyciągnęły :lol:
Sam sobie dopowiedziałem ale i nie... Ponieważ drugi nastaw który celowałem na 14% się wytrawił było -2blg, pomyślałem jednak że dodam jeszcze troche syropu i dosłodziłem do 2blg, myślałem że fermentacja ruszy z kopyta przy takiej ilości alkocholu a tu cieniutko bardzo cieniutko, nie sądze że mi te troche cukru który dodałem wogule wytrawi ( ale to z czasem się okarze )
Przy takiej ilości alkoholu nie mogło ruszyć z kopyta. Jeśli już ma 14% a pracuje jeszcze w 2blg to myślę, że przerobi jeszcze ten cukier ...
Zobaczymy 20.12.2008 będe wtedy zlewał i sprawdze co się dzieje i dam znać :)
Gazownik .......
Poczytaj to
Nie złośliwość , tylko dobra rada.
:)....:/
spoko spoko ale nie wiem jak to odpalić.... Niby zainstalowałem i nic takiego nie ma ja "menu" i sprawdzanie .... lipa jakaś
klikasz na błędny wyraz prawym przyciskiem myszy i na samej górze pojawiają się sugestie poprawek :) działa tylko na tekście który wpisujesz lub edytujesz
A Haaaaa :)
Kiedyś użyłem drożdży uniwersalnych z Biowinu do wina z czerwonych winogron.
Wino dość mocne nie liczyłem wtedy %.
Ale w smaku wyszło super. Bogaty bukiet.
A ja przy zakupie dymiona dostałem gratis Portwein i Madera, a zamierzałem zrobic wino ryzowe i tak tez zrobiłem :) Ciekawe co z tego wyjdzie .
Ja użyłem drożdży z Biowinu Malaga do winka z wiśni, jestem ciekawy jak będzie smakowało winko w za dwa miesiące. Jak na razie to smak drożdżowy ale myślę że się ułoży ;)