dziś jako nowicjusz w robieniu miodów pitnych nastawiłem miodzio - czwórniaczek korzenny wg sugestii Macieja przysłanych wcześniej;
po modyfikacji zastał nazwany jak w tytule
na bazie miodu medalisty Dolnośląskiego pana Gniewka.
miód z nawłoci, mniszka lekarskiego i lipowy został zwarzony i po dodaniu korzeni gożdzika, kukurmy i pędów dębu, jałowca, sosny i jakże winorośli;
owoce kaliny, róży, głogu przesuszone
no i do butli
tak się zastanawiam czy nie wrzucić deski z Australii
(tak robią przy winach - ale nie wiem czy wyciągnie coś z niej miód )
coś jak teak - twarde cholerstwo
Cytat:Wysłane przez Winnica Cieplice Zdrój
[...]został zwarzony
sprecyzujmy:
- zwaŻony - czyli została określona jego waga
- zwarzony - czyli usycony
Krzysztof
Bardzo oryginalna mieszanka i ciekawie sie zapowiada. Czy mozesz cos napisac na temat tego medalisty, jesli dobrze rozumiem to przepis jest Jego autorstwa?
pozdr
PAwel
przepis jest do czwórniaka - ogólny
natomiast miał być pędno - korzenny - i taki został wylansowany na oryginalny własny przepis
czyli "Eliksir młodości
Srzychu uwarzony czyli R Z
Dziękuję, moje wątpliwości zostały rozwiane
Krzysztof
PS. BTW, Czy ktoś jeszcze dzisiaj stosuje takie anachronizmy...
Cytat:Wysłane przez PawelCzy mozesz cos napisac na temat tego medalisty
gość ma 60 lat w zawodzie, kilka porządnych medali ze srebnym Krzyżem Zasługi.
właśnie pytał się ostatnio o WZ w Warszawce, bo tutaj jest aktywistą dużym.
miodzio jego bardzo w porządku - pracuje już swoje procenty;
gdyby ktoś chciał spróbować to wyślę - tylko wtedy koszt przesyłki dochodzi
nie jest to patoka, tylko stałe ale wybór przedni
Cytat:Wysłane przez Winnica Cieplice Zdrój
(...) i pędów dębu, jałowca, sosny i jakże winorośli; (...)
Jak się dodaje takich pędów, kiedy należy je zbierać i jakiej mają być długości (z korą, czy bez)? Jak - czyli czy do sycenia, czy do butli na czas fermentacji?
Mam zamiar zakombinować trójniaczek według własnego przepisu i być może bym to wykorzystał...
Cytat:Wysłane przez Winnica Cieplice Zdrój
gdyby ktoś chciał spróbować to wyślę - tylko wtedy koszt przesyłki dochodzi
nie jest to patoka, tylko stałe ale wybór przedni
Ja bym chętnie spróbował, ale jaka jest cena samego miodu? Że stałe, to o tej porze roku już zazwyczaj normalne.
/sasza
22 złocisze
nawłoć
mniszek lekarski
spadź
lipowy są na dziś
Winnica Cieplice Zdrój: a wy tylko o interesach... Co z tymi pędami


Cytat:Wysłane przez Winnica Cieplice Zdrój
22 złocisze
nawłoć
mniszek lekarski
spadź
lipowy są na dziś
Za litr czy za 0.9 litra?
Przyznam się, marzy mi się miodek mniszkowy - mam znajomą pasiekę w Zakopanem, w której mniszkowy jest bajeczny - ale w tym roku tam padało czy coś w tym stylu i mniszkowego prawie nie było. A nawłoci bym z ciekawości też chętnie spróbował
/sasza
Saszka patrz post poprzedni
co do jakości jeszcze Bartnika Sądeckiego chwalą jakbyś miał bliżej to adres też mam.
Szalony Kocie wysłałem Tobie pw - nie dostałeś ?
Niestety nie

Jeśli mółbyś jeszcze raz...

Cytat:Jak się dodaje takich pędów, kiedy należy je zbierać i jakiej mają być długości (z korą, czy bez)? Jak - czyli czy do sycenia, czy do butli na czas fermentacji?
dla mnie te dodatki to nowość (może nie wszystkie)
ale jak dostalem parę przepisów (chyba nawet są niektóre tutaj) to zacząłem od kombinacji.
wzięty z ruskiego, litewskiego i innych składowe; część własnych.
co do dodawania w woreczku na czas gotowania wrzucasz
z pędami -
wycinałem młode, zdrowe
trochę je delikatnie pobudziłem do życia - sparzyłem pod wodą
i do wora
odnośnie wrzucenia deski lub chipsów - zrezygnowałem
przelewam do kamionki nie glazurowanej, jak mi powiedział znajomy ma podobne właściwości "oddychania"