Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nalewka/likier cynamonowy?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!
Poszukuje przepisu na nalewke tudziez likier cynamonowy. jestem olbrzymim fanem tej przyprawy i raz w USA mialem okazje skosztowac taka wodke cynamonowa o nazwie "Hot Damn!".. calkiem ciekawa sprawa..slodkie i cynamonowe...pycha, moze ktos ma jakis przepis?
na stronie ktora jest juz klasykiem http://www.homedistiller.org w dziale "Flavouring --> Liquers (sweet) - citrus, nut & spices --> 4. spices" sa dwa przepisy: Cinnamon Liqueur (z rumem) i CINNAMON CORDIAL (z miodem)

no i ten wspanialy i niezastapiony Gugyll :jezor: :
http://www.recipesource.com/side-dishes/...ueur1.html (powtarza sie wiele razy)
http://www.hugs.org/Cinnamon_Spice_Liqueur.shtml

przy okazji polecam swietna strone: http://www.guntheranderson.com/liqueurs/flavors.htm (sa tam tez ogolne wskazowki przy robieniu likierow)
8g cynamonu,kawałek kory cynamonu,150g cukru trzcinowego,1l winiaku- wlać do sloja ,zamknąć i potrząsać codziennie.Po miesiącu zlać do butelek ,dojrzewać pół roku.
"Domowy Wyrób Win Nalewek i Miodów" E.K. Adamscy
wyd. De Facto 2004r.
moonjava zamieścił parę linków i pozwoliłem sobie skorzystać z poniższego:
http://www.hugs.org/Cinnamon_Spice_Liqueur.shtml
I popełniłem ten likier. :)
Poniżej zamieszczam moje tłumaczenie (idealne nie jest), z którego skorzystałem:

Cinnamon Spice Liqueur (Korzenny likier cynamonowy)
1 laska cynamonu,
1 łyżka obranego, posiekanego, świeżego imbiru,
2 goździki,
Trochę (szczypta?) otartej gałki muszkatołowej,
250 ml wódki,
125 ml Brandy,
100 g cukru,
62,5 ml wody.

Do słoja (szklanej butli) wlać wódkę i brandy, włożyć cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i odstawić na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce, codziennie delikatnie wstrząsać. Nalew ze słoja delikatnie przecedzić przez sitko, przetrzeć stałe pozostałości w celu uwolnienia ich do smaku nalewu. Następnie dwukrotnie przecedzić przez lekko wilgotny cienki bawełniany sączek. Dla uzyskania dobrych efektów wizualnych i dobrej klarowności należy nalew przefiltrować przez filtr do kawy umieszczony w lejku. Luźno przykryć plastikową narzutką, ponieważ filtracja może trwać kilka godzin. W małym rondelku przygotować syrop. Wodę doprowadzić do wrzenia na umiarkowanym ogniu. Gotować 5 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Nalew przelać przez lejek do flaszki. Następnie przelać syrop. Flaszkę mocno zakorkować. Wstrząsnąć do wymieszania. Odstawić do dojrzewania w temperaturze pokojowej lub lekko niższej na minimum 1 tydzień.

Zastosowałem uproszczenie: nie przecierałem pozostałości przez sitko, co przyniosło efekt w postaci przyspieszonej filtracji. Użyłem cukru trzcinowego Dark Muscovado.
A teraz parę słów o efektach: smak cynamonowy, maskuje trochę słodycz. Wymaga jednak jeszcze dojrzewania dłuższego niż 15 dni.:lol:
Poniżej zamieściłem tłumaczenie przepisu:
http://www.recipesource.com/side-dishes/...ueur1.html
I ten likier też zrobiłem. :)

CINNAMON LIQUEUR (LIKIER CYNAMONOWY)
1 laska cynamonu,
2 goździki,
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry,
250 ml wódki,
125 ml Brandy,
125 ml syropu cukrowego, (patrz: receptura)
Syrop cukrowy:
900 g cukru pudru,
1750 ml wody,

Zalać zioła alkoholem i odstawić na 2 tygodnie. Odcedzić i przefiltrować aż do przeźroczystości. Dodać syrop cukrowy. Odstawić na 1 tydzień. Po tym czasie jest gotowy.

Ziaren kolendry nie mieliłem, tylko lekko zmiażdżyłem, więc jedno filtrowanie wystarcza do osiągnięcia efektu przeźroczystości. Po tygodniu od dodania syropu likier jest klarowny, a na dnie jest trochę osadu.
Zrobiłam likier cynamonowy z połowy podanych powyżej składników. Ale szczerze mówiąc jego smak nie zrobił na mnie wrażenia. Połączyłam go za to z podwójną ilością nalewki z suszonej dzikiej róży (przepis na forum). I... PYCHOTA!!!
Cytat:Wysłane przez Tom_Cat
Cinnamon Spice Liqueur (Korzenny likier cynamonowy)
1 laska cynamonu,
1 łyżka obranego, posiekanego, świeżego imbiru,
2 goździki,
Trochę (szczypta?) otartej gałki muszkatołowej,
250 ml wódki,
125 ml Brandy,
100 g cukru,
62,5 ml wody.

zmodyfikowałem ten likier zastepując wódkę brandy
obaczymy co wystoi, słodzić będe później:)
no i jestem po dwóch tygodniach
zlalem wczoraj nalew
doprawiłem zamiast syropu karmelem

jest super, smak cynamonowo-gozdzikowy , chociaz zbyt mocno wybija sie smak koniakowy
postoi troszkę i będzie do deserow niezlą propozycją
no i nie dało mi, dołozyłem jeszcze pół laski wanilii,
jest korzenna będzie jeszcze bardziej:)
eksperymenty to jest to:tuptup:
kurcze no, cierpie na brak brendy, co powiedzielibyście na whysky??
Wedlug moich doswiadczen, WHISKY nie bardzo komponuje sie z cynamonem. Jesli nie masz BRANDY, to juz raczej uzyj zwyklej wodki. A swoja droga, brandy nie musi byc wcale drozsza od whisky.
aaaha, spoko, więc zobaacze po świętach i poszukam brandy, albo zrobię na wódeczce...
Najlepiej zrób dwie jedna na brandy drugą na wódce:D. Będziesz wiedział która lepsza.
Odkopię temat.

Marzy mi się stworzenie likieru który byłby mocno cynamonowy, delikatnie słodki z lekko migdałową nutą, żeby jednak w smaku nie był ostry (od cynamonu i mocy), z moca końcową w okolicy 25%. A żeby uzyskać tą delikatność smaku chciałabym, jak w nalewce farmaceutów, dać też mleko. Ktoś w tamtym wątku pisał o jedwabistym smaku i zastanawiam się, czy dałoby się i tu coś takiego uzyskać.
Poniżej przedstawiam mój planowany przepis - prosiłabym o sugestie korekt.

1l mleka
300g cukru
3 laski cynamonu
1 laska wanilii
5 goździków
skórka z 1/2 pomarańczy
50 g pestek pigwowca (dla uzyskania migdałowego posmaku)
700 ml wódki
250 ml brandy (choć zastanawiam się też nad whisky)

Nie jestem pewna czy nie potrzeba dodać jakiś 100ml spirytusu - nie chciałabym żeby moc spadła za bardzo, a czytałam, że z 1l mleka zostaje ok 0,5l efektu końcowego. Co teoretycznie przy prawie litrze alko 40% daje na koniec 1,5 l o mocy ok 25%. Ale co z innymi składnikami, cukrem, wciągającymi alkochol suszami?

Na koniec poddam w wątpliwość nieprzydatność whisky do cynamonowych wytworów - piłam ostatnio kupny 'fireball' (Fireball Cinnamon Whisky Liqueur) i jest wspaniały, polecam. Dla mnie ciut za ostry ale połączenie smaków dobre. Czyli może jednak whisky nie komponuje się wcale tak źle z cynamonem?:)

pozdrawiam
K.

Edit:
Zaczęłam się jednak zastanawiać nad tym mlekiem. Co w nalewce farmaceutów powoduje ścięcie się mleka na "serek"? Kwasek z cytryn czy wysoka moc trunku? Bo nie wiem czy uzyskam ten magiczny efekt przy tak niskoprocentowym alkocholu i bez kwasku... Pomocy?