Witam!
Poszukuje przepisu na nalewke tudziez likier cynamonowy. jestem olbrzymim fanem tej przyprawy i raz w USA mialem okazje skosztowac taka wodke cynamonowa o nazwie "Hot Damn!".. calkiem ciekawa sprawa..slodkie i cynamonowe...pycha, moze ktos ma jakis przepis?
8g cynamonu,kawałek kory cynamonu,150g cukru trzcinowego,1l winiaku- wlać do sloja ,zamknąć i potrząsać codziennie.Po miesiącu zlać do butelek ,dojrzewać pół roku.
"Domowy Wyrób Win Nalewek i Miodów" E.K. Adamscy
wyd. De Facto 2004r.
moonjava zamieścił parę linków i pozwoliłem sobie skorzystać z poniższego:
http://www.hugs.org/Cinnamon_Spice_Liqueur.shtml
I popełniłem ten likier.
Poniżej zamieszczam moje tłumaczenie (idealne nie jest), z którego skorzystałem:
Cinnamon Spice Liqueur (Korzenny likier cynamonowy)
1 laska cynamonu,
1 łyżka obranego, posiekanego, świeżego imbiru,
2 goździki,
Trochę (szczypta?) otartej gałki muszkatołowej,
250 ml wódki,
125 ml Brandy,
100 g cukru,
62,5 ml wody.
Do słoja (szklanej butli) wlać wódkę i brandy, włożyć cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i odstawić na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce, codziennie delikatnie wstrząsać. Nalew ze słoja delikatnie przecedzić przez sitko, przetrzeć stałe pozostałości w celu uwolnienia ich do smaku nalewu. Następnie dwukrotnie przecedzić przez lekko wilgotny cienki bawełniany sączek. Dla uzyskania dobrych efektów wizualnych i dobrej klarowności należy nalew przefiltrować przez filtr do kawy umieszczony w lejku. Luźno przykryć plastikową narzutką, ponieważ filtracja może trwać kilka godzin. W małym rondelku przygotować syrop. Wodę doprowadzić do wrzenia na umiarkowanym ogniu. Gotować 5 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Nalew przelać przez lejek do flaszki. Następnie przelać syrop. Flaszkę mocno zakorkować. Wstrząsnąć do wymieszania. Odstawić do dojrzewania w temperaturze pokojowej lub lekko niższej na minimum 1 tydzień.
Zastosowałem uproszczenie: nie przecierałem pozostałości przez sitko, co przyniosło efekt w postaci przyspieszonej filtracji. Użyłem cukru trzcinowego Dark Muscovado.
A teraz parę słów o efektach: smak cynamonowy, maskuje trochę słodycz. Wymaga jednak jeszcze dojrzewania dłuższego niż 15 dni.
Poniżej zamieściłem tłumaczenie przepisu:
http://www.recipesource.com/side-dishes/...ueur1.html
I ten likier też zrobiłem.
CINNAMON LIQUEUR (LIKIER CYNAMONOWY)
1 laska cynamonu,
2 goździki,
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry,
250 ml wódki,
125 ml Brandy,
125 ml syropu cukrowego, (patrz: receptura)
Syrop cukrowy:
900 g cukru pudru,
1750 ml wody,
Zalać zioła alkoholem i odstawić na 2 tygodnie. Odcedzić i przefiltrować aż do przeźroczystości. Dodać syrop cukrowy. Odstawić na 1 tydzień. Po tym czasie jest gotowy.
Ziaren kolendry nie mieliłem, tylko lekko zmiażdżyłem, więc jedno filtrowanie wystarcza do osiągnięcia efektu przeźroczystości. Po tygodniu od dodania syropu likier jest klarowny, a na dnie jest trochę osadu.
Zrobiłam likier cynamonowy z połowy podanych powyżej składników. Ale szczerze mówiąc jego smak nie zrobił na mnie wrażenia. Połączyłam go za to z podwójną ilością nalewki z suszonej dzikiej róży (przepis na forum). I... PYCHOTA!!!
Cytat:Wysłane przez Tom_Cat
Cinnamon Spice Liqueur (Korzenny likier cynamonowy)
1 laska cynamonu,
1 łyżka obranego, posiekanego, świeżego imbiru,
2 goździki,
Trochę (szczypta?) otartej gałki muszkatołowej,
250 ml wódki,
125 ml Brandy,
100 g cukru,
62,5 ml wody.
zmodyfikowałem ten likier zastepując wódkę brandy
obaczymy co wystoi, słodzić będe później
no i jestem po dwóch tygodniach
zlalem wczoraj nalew
doprawiłem zamiast syropu karmelem
jest super, smak cynamonowo-gozdzikowy , chociaz zbyt mocno wybija sie smak koniakowy
postoi troszkę i będzie do deserow niezlą propozycją
no i nie dało mi, dołozyłem jeszcze pół laski wanilii,
jest korzenna będzie jeszcze bardziej
eksperymenty to jest to
kurcze no, cierpie na brak brendy, co powiedzielibyście na whysky??
Wedlug moich doswiadczen, WHISKY nie bardzo komponuje sie z cynamonem. Jesli nie masz BRANDY, to juz raczej uzyj zwyklej wodki. A swoja droga, brandy nie musi byc wcale drozsza od whisky.
aaaha, spoko, więc zobaacze po świętach i poszukam brandy, albo zrobię na wódeczce...
Najlepiej zrób dwie jedna na brandy drugą na wódce
. Będziesz wiedział która lepsza.
Odkopię temat.
Marzy mi się stworzenie likieru który byłby mocno cynamonowy, delikatnie słodki z lekko migdałową nutą, żeby jednak w smaku nie był ostry (od cynamonu i mocy), z moca końcową w okolicy 25%. A żeby uzyskać tą delikatność smaku chciałabym, jak w nalewce farmaceutów, dać też mleko. Ktoś w tamtym wątku pisał o jedwabistym smaku i zastanawiam się, czy dałoby się i tu coś takiego uzyskać.
Poniżej przedstawiam mój planowany przepis - prosiłabym o sugestie korekt.
1l mleka
300g cukru
3 laski cynamonu
1 laska wanilii
5 goździków
skórka z 1/2 pomarańczy
50 g pestek pigwowca (dla uzyskania migdałowego posmaku)
700 ml wódki
250 ml brandy (choć zastanawiam się też nad whisky)
Nie jestem pewna czy nie potrzeba dodać jakiś 100ml spirytusu - nie chciałabym żeby moc spadła za bardzo, a czytałam, że z 1l mleka zostaje ok 0,5l efektu końcowego. Co teoretycznie przy prawie litrze alko 40% daje na koniec 1,5 l o mocy ok 25%. Ale co z innymi składnikami, cukrem, wciągającymi alkochol suszami?
Na koniec poddam w wątpliwość nieprzydatność whisky do cynamonowych wytworów - piłam ostatnio kupny 'fireball' (Fireball Cinnamon Whisky Liqueur) i jest wspaniały, polecam. Dla mnie ciut za ostry ale połączenie smaków dobre. Czyli może jednak whisky nie komponuje się wcale tak źle z cynamonem?
pozdrawiam
K.
Edit:
Zaczęłam się jednak zastanawiać nad tym mlekiem. Co w nalewce farmaceutów powoduje ścięcie się mleka na "serek"? Kwasek z cytryn czy wysoka moc trunku? Bo nie wiem czy uzyskam ten magiczny efekt przy tak niskoprocentowym alkocholu i bez kwasku... Pomocy?